ΑΪΤΗ - ΣΕΙΣΜΟΣ

Βιβλική καταστροφή στην Αϊτή

Το φόβο πως οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους ανέρχονται σε 30 με 50 χιλιάδες εξέφρασε ο πρόεδρος της Αϊτής, Ρενέ Πρεβάλ, χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητη» την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/1).


Photostories
«Το Κοινοβούλιο έχει καταρρεύσει. Η εφορία έχει καταρρεύσει. Τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει».

Η πρώτη κυρία της Αϊτής, Elisabeth Debrosse Delatour, σημείωσε πως τα περισσότερα κτήρια του Πορτ-ο-Πρινς έχουν καταστραφεί. Τα σωστικά συνεργεία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άνθρωποι.

«Θα βρεθούμε ενώπιον μίας καταστρφής τεράστιων διαστάσεων», ανέφερε ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρέιμοντ Τζόζεφ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, το 1/3 του πληθυσμού της Αϊτής, επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

«Προς το παρόν οι πρώτες αναφορές που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν δεκάθες χιλιάδες θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές», ανέφερε ο πρεσβευτής της Αϊτής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS), Ντούλι Μπρούτους, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν αναφέρεται σε νεκρούς ή τραυματίες.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, καθώς, όπως εκτίμησε, είναι επείγον «να σωθούν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια». «Πραγματική, αποτελεσματική και άμεση βοήθεια», ζήτησε ο διπλωμάτης, τονίζοντας πως η Αϊτή χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τη διεθνή αλληλεγγύη.

Μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών η μικρή χώρα της Καραϊβικής ισοπεδώθηκε, με τα περισσότερα κτήρια και σπίτια να έχουν καταρρεύσει, ενώ και το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών καταστράφηκε ολοσχερώς, με τους περισσότερους εργαζόμενους να αγνοούνται.

Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Port-au- Prince, ενώ ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί των 5,9 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σωστικών συνεργείων οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσουν και τους χιλιάδες καθώς υπάρχουν αμέτρητοι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Στους δρόμους επικρατεί το χάος με τα ασθενοφόρα να μην προλαβαίνουν να διακομίζουν τραυματίες και νεκρούς στα νοσοκομεία.

Μόνο ένα νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί στην Αϊτή, καθώς, όπως δήλωσε ο ΝτάνιελΝτέσιμορ, επικεφαλής του νοσοκομείου της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή, «όλα τα άλλα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει».

Τουλάχιστον 800 ασθενείς έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο λίγες μόλις ώρες μετά το σεισμό, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις τις τελευταίες 12 ώρες, προσέθεσε.

Στο μεταξύ, ορισμένοι κρατούμενοι κατόρθωσαν να διαφύγουν μετά την κατάρρευση της κύριας φυλακής, όπως ανέφερε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OHCA) το οποίο εδρεύει στην Γενεύη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, μέσα στο χάος που επικρατεί δεκάδες άνθρωποι εισβάλλουν σε σούπερ μάρκετ της πόλης που έχει καταρρεύσει, παίρνοντας τρόφιμα και νερά.

Ο Ραχμάνι Ντομέρσαν, διευθυντής του προγράμματος Food for the Poor, που βρίσκεται στην Αϊτή είπε στο Ρόιτερς πως στη χώρα επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι: «Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους χωρίς να έχουν πού να πάνε. Υπάρχουν πολλοί που τρέχουν μαινόμενοι, κλαίγοντας και ουρλιάζοντας».

«Μέσα σε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό τα πάντα είχαν καταρρεύσει» δηλώνει στο CNN o Henry Bahn, αμερικανός αξιωματούχος που βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στην Αϊτή. «Όλοι είναι φρικαρισμένοι, ο ουρανός είναι γεμάτος σκόνη, δε βλέπεις τίποτα».

Τηλεφωνικές γραμμές από το υπουργείο Εξωτερικών

Στις τηλεφωνικές γραμμές 210-3681212, 210-3681730 και 210-3681350 θα μπορούν να επικοινωνούν όσοι έχουν συγγενείς και φίλους στην Αϊτή και επιθυμούν να μάθουν την τύχη τους.

Εντωμεταξύ, ο Σπύρος Κουβέλης, υφυπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως λόγω της απόστασης δε θα σταλεί αποστολή της ΕΜΑΚ στην πληγείσα χώρα ενώ εξέφρασε και τη θλίψη του για τον σεισμό που έχει κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων.

Οι πρώτες πληροφορίες έρχονται από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που εργάζονταν ήδη σε ιατρικά προγράμματα της οργάνωσης στην Αϊτή. Περιθάλπουν εκατοντάδες τραυματίες από το σεισμό και στήνουν κλινικές μέσα σε σκηνές για να αντικαταστήσουν τις δομές υγείας της οργάνωσης που έχουν υποστεί ζημίες.


Το κέντρο υγείας Μαρτισσάντ σε μια φτωχή περιοχή της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρινς (Port au Prince) έπρεπε να εκκενωθεί μετά το σεισμό επειδή είχε υποστεί ζημιές και ήταν ασταθές. Οι ασθενείς βρίσκονται τώρα σε σκηνές και το ιατρικό προσωπικό δέχεται συνεχώς ασθενείς από την πόλη. Έχουμε ήδη περιθάλψει 300-350 άτομα, κυρίως με τραύματα και κατάγματα.

Ανάμεσα τους βρίσκονται 50 άτομα που υποφέρουν από εγκαύματα, κάποιοι από αυτούς μάλιστα από πολύ σοβαρά, που προκλήθηκαν κυρίως από φιάλες υγραερίου που ανατινάχθηκαν σε σπίτια που έχουν καταρρεύσει.

Στο κέντρο αποκατάστασης Πασότ (Pachot) έχουν λάβει περίθαλψη άλλα 300-400 άτομα. Σε ένα από τα γραφεία των ΓΧΣ στο Πετιονβίλ (Petionville), μια άλλη περιοχή του Πορτ ο Πρινς (Port au Prince), μια κινητή κλινική δέχτηκε τουλάχιστον 200 τραυματίες.

Ακόμη περισσότερα άτομα δέχονται βοήθεια στο κτίριο που στεγαζόταν το νοσοκομείο Μητρικής Αλληλεγγύης το οποίο υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε από την πρώτη στιγμή επείγουσα ιατρική βοήθεια στα θύματα του ισχυρού σεισμού που έπληξε στις 12 Ιανουαρίου την Αϊτή.

Για να υποστηρίξετε τη δράση μας στην Αϊτή κάντε μια δωρεά σήμερα. Η δική σας υποστήριξη, μικρή ή μεγάλη, μπορεί να σώσει ζωές.

ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 080/480865-76

ALPHA BANK: Αρ. Λογ/μού: 104-00-2320001125

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 041-01-022035-49

ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK: Αρ. Λογ/μού: 0026.0215.45.0100065123

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/μού: 83773707

Μετά την κατάθεση μην ξεχάσετε να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατό στο τηλ.: 210 5 200 500 για να σας στείλουμε την απόδειξή σας.

ΜΕΣΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

(Visa, Mastercard, Diners)

Ερυθρός Σταυρός: "45.000-50.000 οι νεκροί"

Σοκ και βαθύτατη θλίψη προκαλούν οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου και δείχνουν την κατεστραμμένη Αϊτή και τους νεκρούς που υπάρχουν σε κάθε σημείο της χώρας. Αν και δεν είναι εφικτό ακόμη να υπολογιστεί ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό ο Ερυθρός Σταυρός κάνει λόγο για 45.000-50.000 νεκρούς. Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 36 μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της αποστολής σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (MINUSTAH) Ντέιβιντ Γουίμχερστ.


Photostories

Οικονομική βοήθεια από ΗΠΑ και ΔΝΤ

Σε τηλεοπτική του ομιλία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως θα σταλούν στρατεύματα και πλοία των ΗΠΑ στην Αϊτή για να βοηθήσουν στην διάσωση των πληγέντων από το σεισμό. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως θα δοθούν 100 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων. Παράλληλα, το ίδιο ποσό θα δοθεί και από το ΔΝΤ ως επέκταση του ήδη υπάρχοντος δανείου που είχε δοθεί το 2006.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρός Καν, είπε μεταξύ των άλλων σε συνέντευξη Τύπου πως ο πρόσφατος σεισμός έδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.

Ερυθρός Σταυρός: 45.000-50.000 οι νεκροί

Ο Ερυθρός Σταυρός μιλά για 45.000-50.000 νεκρούς ενώ οι άστεγοι και οι τραυματίες αναμένεται να φτάσουν τα τρια εκατομμύρια.

"Κανένας δεν ξέρει με ακρίβεια, κανένας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει έναν αριθμό. Η οργάνωση μας πιστεύει ότι ανάμεσα σε 45.000 και 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Πιστεύουμε ακόμη ότι υπάρχουν τρία εκατομμύρια πληγέντες σε ολόκληρη τη χώρα και είτε είναι τραυματισμένοι είτε άστεγοι" σημείωσε ο Βίκτορ Τζάκσον του Ερυθρού Σταυρού της Αϊτής.

ΥΠΕΞ : Συγκέντρωση εισφορών για την ενίσχυση των θυμάτων

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή (15/01), ότι τα στοιχεία του λογαριασμού που συστάθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη συγκέντρωση εισφορών προς αρωγή των θυμάτων του πρόσφατου σεισμού στην Αϊτή είναι τα ακόλουθα:

Τράπεζα : Τράπεζα της Ελλάδος

Τίτλος λογαριασμού: ΕΔ/Λογαριασμός κατάθεσης εισφορών για ανθρωπιστική βοήθεια/Αϊτή

Αριθμός λογαριασμού: 2341131478

ΙΒΑΝ: GR8701000230000002341131478

Εισφορές προς τον σκοπό αυτόν δύνανται να πραγματοποιούνται από το κοινό είτε στα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας είτε σε υποκαταστήματα άλλων τραπεζών με χρήση του ΙΒΑΝ.

πηγή : www.cosmo.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις