ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑ 1,9 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ
Ήταν μια χρονιά γεμάτη lockdowns -ελέω πανδημίας- και πολιτικές αναταραχές, αλλά όσον αφορά τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη μια χρονιά με απίστευτα κέρδη. Με τα μεγάλα χρηματιστήρια να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά το Forbes εκτιμά ότι οι περίπου 2.200 δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο έγιναν το 2020 πλουσιότεροι κατά 1,9 τρισ. δολάρια.
Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων ανά τον πλανήτη υπολογίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes με βάση τις τιμές κλεισίματος των μετοχών την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, στα 11,4 τρισ. δολ. Ποσό κατά 20% υψηλότερο σε σχέση με τα 9,5 τρισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής είχαν ένα εκπληκτικό 2020. Συνολικά, οι περισσότεροι από 600 Αμερικάνοι δισεκατομμυριούχοι "αξίζουν” 4 τρισ. δολ., έχοντας αυξήσει την περιουσία τους κατά 560 εκατ. δολ. από τις αρχές του έτους και με χείρα βοηθείας από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν τα χρηματιστήρια. Ο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά του, ενισχύεται κατά 13% από τις αρχές του έτους, παρά τη μεγάλη πτώση που κατέγραψε τον Μάρτιο εν μέσω πανδημίας, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 38%.
Ο άνθρωπος όμως για τον οποίον το 2020 ήταν η καλύτερη χρονιά είναι ο Ελον Μασκ, η περιουσία του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 110 δισ. δολ. στα σχεδόν 137 δισ. δολ., καθιστώντας τον τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Η αύξηση στην περιουσία του Μασκ είναι αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου της τιμής της μετοχής της Tesla Motors, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 630%. Μια άνοδος η οποία τροφοδοτήθηκε από τους αισιόδοξους επενδυτές αλλά και από το γεγονός ότι η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας θα προστεθεί στον δείκτη S&P 500 index στις 21 Δεκεμβρίου.
Για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Τζεφ Μπέζος, το 2020 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά του. Ο Μπέζος (με περιουσία ύψους 182 δισ. δολ.) έγινε πλουσιότερος κατά 67,5 δισ. δολ. στο έτος, λόγω της ανόδου της τιμής της μετοχής της Amazon.
Κι ενώ τους πηχυαίους τίτλους κερδίζουν οι Αμερικάνοι μεγιστάνες, αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα έχουν αποκτήσει τον μεγαλύτερο πλούτο φέτος, σε όρους δολαρίου, είναι οι Κινέζοι. Η οικονομία της χώρας η οποία επέβαλε αυστηρότατα lockdowns μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ανακάμπτει σημαντικά. Ο δείκτης CSI 300, ενισχύεται κατά 19% στο έτος, βοηθώντας τους Κινέζους δισεκατομμυριούχους να προσθέσουν 750 δισ. δολ. στην περιουσία τους. Συνολικά οι 400 κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχουν υπόν τον έλεγχο τους περιουσία ύψους 2 τρισ. δολ. Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι 67 δισεκατομμυριούχοι του Χονγκ Κονγκ η περιουσία των οποίων αυξήθηκε κατά 60 δισ., στα 380 δισ. δολ.
Τρίτοι στη λίστα των υψηλότερων κερδών (σε όρους δολαρίου) είναι οι 40 Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι "αξίζουν” 500 δισ. δολ., 95 δισ. περισσότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Πάνω από το ήμισυ της αύξησης οφείλεται σε δυο μεγάλους κερδισμένους: στον Μπερνάρ Αρνό και στην κληρονόμο της L’ Oreal Φρανσουά Μπετανκούρ Μαιερς.
Βέβαια, δεν έγιναν πλουσιότεροι οι δισεκατομμυριούχοι όλων των χωρών. Για παράδειγμα στη Βραζιλία το χρηματιστήριο της οποίας καταγράφει πτώση περίπου 3% σε σχέση με πέρυσι, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν την περιουσία τους να υποχωρεί κατά 13 δισ. δολ. Κάτι το οποίο οφείλεται και στην υποτίμηση του ρεάλ έναντι του δολαρίου. Επίσης, και στην Ταϊλανδή οι 30 δισεκατομμυριούχοι είδαν την περιουσία τους να υποχωρεί κατά 6 δισ. δολ. με το χρηματιστήριο να καταγράφει πτώση 7%.
Η χρονιά όμως έδωσε την ευκαιρία να "ξεπηδήσουν” και νέοι δισεκατομμυριούχοι, όπως για παράδειγμα o Jared Isaacman, ο μεγιστάνας του Χόλιγουντ Tyler Perry, οι τρεις συνιδρυτές της DoorDash, ο Stéphane Bancel, CEO της Moderna, καθώς και δυο επενδυτές της εταιρείας.
.capital.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου