air condition


Πόσο βλάπτει το κλιαμτγιστικό

Στις μέρες μας, τα air condition είναι πανταχού παρόντα σε πάρα πολλές χώρες (ιδιαίτερα στις ζεστές και υγρές περιοχές). Από γραφεία και δημόσιους χώρους, μέχρι τα αυτοκίνητα ή ακόμη και στις κατοικίες, ο κλιματισμός βρίσκεται παντού.

Μάλιστα, θα λέγαμε ότι τείνει να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με τους εκτεταμένους καύσωνες, αλλά και τον χειμώνα με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη.

Ωστόσο τα κλιματιστικά δεν είναι και τόσο αθώα, καθώς η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να κρύβει διάφορους κινδύνους ή άλλες αρνητικές επιδράσεις για την υγεία μας, οι οποίες οριμένες φορές ενδέχεται να είναι και αρκετά σημαντικές.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι κίνδυνοι ακριβώς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να προστατέψουμε την υγεία τόσο την δική μας, όσο και των αγαπημένων μας προσώπων; Ας δούμε όλες τις απαντήσεις στο κατατοπιστικό άρθρο που ακολουθεί.

Πως βλάπτει την υγεία μας το κλιματιστικό

Το κλιματιστικό πρέπει να συντηρείται σωστά προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιδράσεις του στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Ένα πλημελώς συντηρημένο κλιματιστικό μπορεί να προκαλέσει την νόσο των λεγεωνάριων ή νόσο των κλιματιστικών όπως είναι γνωστή.

Ακόμη όμως και όταν γίνεται σωστά η συντήρηση του, αρκετοί κίονδυνοι ελλοχεύουν κυρίως από λανθασμένη ή από υπερβολική χρήση.

 τα κλιματιστικά βλάπτουν την υγεία μας
Πέρα από τον απλό πονόλαιμο και το συνηθισμένο κρυολόγημα, η υπερβολική χρήση του κλιματιστικού κατά τους θεριμούς μήνες ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά την ευεξία μας. Αυτό συμβαίνει καθώς το air condition δημιουργεί ένα εξαιρετικά ξηρό περιβάλλον, το οποίο με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι καλό για την υγεία μας.

Παρακάτω θα δούμε μια σειρά προβλημάτων, τα οποία μπορούν να προκληθούν από λανθασμένη χρήση ή κατάχρηση του κλιματιστικού.

Αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις

Γενικά, οποιαδήποτε σημαντική και απότομη αλλαγή θερμοκρασίας είναι πιθανό να προκαλέσει διάφορες βλάβες στο αναπνευστικό μας σύστημα, όπως για παράδειγμα μια μόλυνση, ακόμη και σε απολύτως υγιή άτομα.

Επομένως, η γρήγορη εναλλαγή από την υπερβολική ζέστη στο (υπερβολικό πολλές φορές) κρύο από το κλιματιστικό, όπως πχ όταν μπαίνουμε σε κάποιο κατάστημα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διάφορων λοιμώξεων του αναπνευτικού συστήματος, προβλημάτων στον φάρυγγα (πχ χρόνια φαρυγγίτιδα) αλλά και ιώσεων (ιογενών λοιμώξεων)βείναι η κυκλοφορία του αέρα που γίνεται με το air condition.

 το ερ κοντίσιον προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ιώσεις
Κι αυτό γιατί σε έναν κλιματιζόμενο χώρο ο παλιός αέρας ανακυκλώνεται συνέχεια, χωρίς να ανανεώνεται, δηλαδή χωρίς να μπαίνει μέσα φρέσκος αέρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο παλιός αέρας να μεταφέρει πλήθος από διάφορα μικρόβια κρυολογήματος και γρίπης καθώς και άλλα βακτήρια.

Τα μικρόβια αυτά μεταφέρονται από το ένα άτομο στο άλλο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ιώσεις σε εκθετικό βαθμό σε έναν κλιματιζόμενο χώρο σε σύγκριση με ένα περιβάλλον χωρίς καθόλου κλιματισμό.

Επίσης, η εκτεταμένη παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους επιφέρει επιπλέον σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων όχι μόνο στον λαιμό (πχ βήχας, βραχνάδα φωνής κλπ), αλλά και στη μύτη (πχ ρινίτιδα) ή αλλού.

Αφυδάτωση και έντονοι πονοκέφαλοι

Τα άτομα τα οποία περνούν αρκετές ώρες καθημερινά σε κλιματιζόμενους χώρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι όπως είναι λογικό και πιο επιρρεπή στην εμφάνιση προβλημάτων αφυδάτωσης, ενώ και οι ανάγκες κίνησης μειώνονται δραστικά.

Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω της απορρόφησης της υγρασίας (δημιουργία ξηρού περιβάλλοντος) από το κλιματιστκό και αφετέρου εξ' αιτίας του γεγονότος ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει σημαντικά μικρότερες ποσότητες νερού όταν το περιβάλλον γύρω του είναι δροσερό.

Αυτό γίνεται επειδή, παρόλο που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, το άτομο διψάει λιγότερο, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αφυδάτωση του οργανισμού.

Η αφυδάτωση, αν και πολύ συχνά δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, μπορεί να ευθύνεται για άλλα, ιδιαιτέρως σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως είναι για παράδειγμα ο έντονος πονοκέφαλος.

 το κλιματιστικό προκαλεί και έντονους πονοκεφάλους
Οι πονοκέφαλοι αποτελούν μία από τις πιο συνηθισμένες αρνητικές συνέπειες της χρήσης του κλιματιστικού στην υγεία μας. Η κατάχρηση του κλιματισμού, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πονοκέφαλο ή ακόμα και σε ημικρανία, καθώς λόγω της συνεχούς ανακύκλωσης του αέρα, η ποιότητα του μειώνεται σημαντικά.

Προβλήματα στα μάτα - ξηροφθαλμία

Η παρατεταμένη χρήση του κλιματιστικού και ειδικά σε ακράιες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και στα μάτια μας.

Για παράδειγμα μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ξηροφθαλμία (δηλαδή τη ξηρότητα στα μάτια) αν αυτή υφίσταται ήδη ή σπανιότερα να προκαλέσει ακόμη και την εμφάνιση της. Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση προκαλεί έντονο πόνο και φαγούρα στα μάτια του ατόμου που την έχει.
 ξηροφθαλμία και κλιματιστικό δεν πάνε μαζί
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι αν κάποιος πάσχει από ξηροφθαλμία ίσως είναι καλύτερα να μετριάσει κάπως την χρήση του κλιματιστικού και να το χρησιμοποιεί μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Φυσικά και ο ανεμιστήρας έχει την ίδια ή και χειρότερη επίδραση, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται επίσης η χρήση του.

Είδαμε λοιπόν ότι ότι το κλιματιστικό ενδέχεται να έχει μερικές αρκετά σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, ιδίως όταν δεν χρησιμοποιείται υπεύθυνα. Ας δούμε παρακάτω ορισμένες συμβουλές σχετικά με το πως να μετριάσουμε ή και να εξαλλείψουμε αυτές τις συνέπειες.

Πως να μειώσουμε τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση του κλιματιστικού

Για να μετριάσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης του κλιματιστικού, καλό είναι να το χρησιμοποιούμε με υπεύθυνο τρόπο (ιδίως το καλοκαίρι) ούτως ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον οργανισμό μας.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνουμε δυο - τρεις απλές, αλλά σημαντικές κινήσεις. Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τον κλιματισμό πάντα με σύνεση και σε "λογικές" θερμοκρασίες χωρίς υπερβολές.
Για παράδειγμα δεν είναι φυσιολογικό έξω το θερμόμετρο να φτάνει στους 40 βαθμούς και εμείς να έχουμε ρυθμίσει το air condition στους 16. Αντίστοιχα και τον χειμώνα στις χαμηλές θερμοκρασίες, δεν είναι σωστό να έχουμε το κλιματιστικό να δουλεύει στο φουλ.
Κάτι άλλο που θα πρέπει να φροντίσουμε είναι τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο μας. Αν δούμε ότι το περιβάλλον γίνεται πολύ ξηρό πχ το καλοκαίρι μπορούμε να έχουμε ένα παράθυρο ελάχιστα ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας. Αντίστοιχα τον χειμώνα μπορούμε να έχουμε κοντά στο κλιματιστικό μια βρεγμένη πετσέτα.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα προγράμματα τακτικής συντήρησης των κλιματιστικών μας. Μάλιστα ανάλογα με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το κλιματιστικό, η συχνότητα συντήρησης ενδέχεται να διαφέρει.

 μην αμελείτε το πρόγραμμα τακτικής συντήρησης των κλιματιστικών σας
Ένας γενικός κανόνας είναι να κάνουμε συντήρηση μια φορά τον χρόνο σε κλιματιστικά που χρησιμοποιούνται τόσο για ψήξη όσο και για θέρμανση, ενώ αν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό μας μόνο μια εποχή τον χρόνο (πχ μόνο το καλοκαίρι) τότε μπορούνμε υπό προϋποθέσεις να το συντηρούμε κάθε 2 χρόνια.

Καλός ο κλιματισμός, αλλά χρειάζεται προσοχή!


https://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις