Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου

Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (1)
Τις πυραμίδες τις έχουν τιμήσει πολυάριθμοι πολιτισμοί: από τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό μέχρι και τις κοινωνίες της λατινικής Αμερικής, την Κίνα κ.λπ.

Καμιά τους ωστόσο δεν έφτασε στο μέγεθος και τη χάρη της περίφημης Πυραμίδας του Χέοπα στην αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη της Γκίζας, που χρονολογείται από το 2580 π.Χ. και άγγιξε το ύψος των 146 μέτρων!
Οι Αιγύπτιοι δεν είχαν ωστόσο το μονοπώλιο στην κατασκευή πυραμίδων, καθώς η ανθρωπότητα φάνηκε να μαγεύεται νωρίς από τα πυραμιδικά σχήματα, καταλήγοντας σε κάθε λογής παραλλαγές του αρχετυπικού μοτίβου.
Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στον κόσμο για να δούμε εναλλακτικές πυραμίδες που κατασκευάσαμε ως ανθρωπότητα ή που λίγο έλειψε να χτίσουμε, με τη λίστα μας να μην εξαντλεί φυσικά τις πυραμιδικές κατασκευές της οικουμένης…
  • Η Κολοσσιαία Πυραμίδα του Θανάτου
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (2)
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περίφημες αιγυπτιακές πυραμίδες ήταν στην ουσία ταφικά μνημεία των φαραώ. Την ελιτίστικη αυτή προσέγγιση των πυραμίδων θέλησε να καταστρατηγήσει ο Thomas Willson το 1829, όταν πρότεινε μια νέα λύση για τον υπερπληθυσμό των λονδρέζικων κοιμητηρίων: ένα πυραμιδικό μαυσωλείο που θα μπορούσε να στεγάσει όχι λιγότερους από 5 εκατομμύρια νεκρούς! Το ύψος της θα άγγιζε το δυσθεώρητο νούμερο των 94 ορόφων και θα χτιζόταν στην καρδιά της αγγλικής πρωτεύουσας, με το μνημείο να γίνεται πόλος έλξης τουριστών. Οι αξιωματούχοι της πόλης και οι κάτοικοι δεν αγκάλιασαν βέβαια με την ίδια θέρμη το σχέδιο, το οποίο βρήκε τη θέση του στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας…
  • Η Ρωμαϊκή Πυραμίδα
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (3)
Οι Ρωμαίοι συνδέονται συνήθως με αμφιθέατρα, ναούς και αγάλματα, παρά το γεγονός ότι στο κέντρο της Ρώμης φιγούραρε η ηλικίας 2.000 ετών και ύψους 37 μέτρων πυραμίδα, φόρος τιμής στη νεοαποκτηθείσα ρωμαϊκή επαρχία της Αιγύπτου. Οι Ρωμαίοι θαμπώθηκαν από την επιβλητικότητα των αιγυπτιακών ταφικών μνημείων και θέλησαν τη δική τους, σε ρωμαϊκό στιλ φυσικά, με τη μοίρα της ωστόσο να ακολουθεί την αντίστοιχη των αιγυπτιακών: λεηλατήθηκε πολλάκις…
  • Η Αναποδογυρισμένη Υπόγεια Πυραμίδα
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (4)
Τι κάνεις όταν θέλεις να χτίσεις μια πυραμίδα 65 ορόφων στην καρδιά της πυκνοκατοικημένης Πόλης του Μεξικού; Την αναποδογυρίζεις και την κάνεις υπόγεια φυσικά! Αυτό πρότεινε τουλάχιστον μεξικανική αρχιτεκτονική φίρμα, ως φόρο τιμής στις πυραμίδες των παλιότερων πολιτισμών της χώρας. Το φιλόδοξο σχέδιο θα φιλοξενούσε σπίτια, γραφεία και πολυκαταστήματα, το κόστος των 800 εκατομμυρίων δολαρίων δεν ενθουσίασε ωστόσο τους αξιωματούχους της πόλης, που το σκέφτονται ακόμα…
  • Η Μεγάλη Πυραμίδα της Τσολούλα
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (5)
Ποια είναι άραγε η μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου; Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας; Όχι δα, καθώς υπάρχει μία που είναι διπλάσια σε μέγεθος! Παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλότερη από τη μεγαλοπρεπή αιγυπτιακή, η Μεγάλη Πυραμίδα της Τσολούλα (επίσης γνωστή με το λιγότερο πιασάρικο όνομα-γλωσσοδέτη Tlachihualtepetl) είναι πολύ ευρύτερη. Βρίσκεται στο κεντρο-ανατολικό Μεξικό και έχει χτιστεί σε μια περίοδο χιλιάδων κυριολεκτικά ετών, από τον 3ο αιώνα π.Χ. ως τον 9ο αιώνα μ.Χ., από μια σειρά γηγενών πολιτισμών της περιοχής, που πρόσθεταν ολοένα και περισσότερα στρώματα στην κατασκευή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα κολοσσιαίο οικοδόμημα, με το κερασάκι στην τούρτα να προστίθεται από τους ισπανούς κατακτητές τον 16ο αιώνα, όταν έχτισαν στην κορυφή του λόφου που τη στεγάζει μια εκκλησία…
  • Οι Πυραμίδες του Σουδάν
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (6)
Την ώρα που θεωρούμε την Αίγυπτο ως την «πρωτεύουσα» των πυραμίδων, υπάρχει μια χώρα που διαθέτει τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό από τα θαυμαστά αυτά οικοδομήματα: το Σουδάν (Βόρειο Σουδάν, μετά τον πρόσφατο χωρισμό του κράτους). Οι σουδανικές πυραμίδες χρονολογούνται κυρίως από τον 3ο αιώνα π.Χ., κάπου οχτακόσια χρόνια μετά την ανέγερση της τελευταίας αιγυπτιακής πυραμίδας δηλαδή. Περισσότερες από 250 πυραμίδες, με ύψος που κυμαίνεται από 6-36 μέτρα, βρέθηκαν στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι αρχαιολόγοι έχουν ακόμα πολλά να ανασύρουν από τη λήθη…
  • Το Πυραμιδικό Μαυσωλείο του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (7)
Μπορεί να μη σώζονται και πολλά πλέον από το περίφημο ταφικό μνημείο, ήταν ωστόσο ασυναγώνιστο στα χρόνια του: χτισμένο από το 246-208 π.Χ., περιείχε πιο πολλές παγίδες και από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς ακόμα. Κατασκευασμένο ως αναπαράσταση του αυτοκρατορικού παλατιού και του Σύμπαντος, το Πυραμιδικό Μαυσωλείο φιλοξενούσε όλες τις παλλακίδες του αυτοκράτορα, καθώς και τις χιλιάδες των εργατών που το έχτισαν, στην προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν ποτέ τα μυστικά του…
  • Η Αναποδογυρισμένη Πυραμίδα της Σλοβακίας
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (8)
Τι να πει και ο κακόμοιρος ο αρχιτέκτονας; Περνά μήνες για να τελειοποιήσει τα σχέδια και τις μετρήσεις του για να διαβάσουν κατόπιν οι μηχανικοί τα σχέδιά του ανάποδα! Αυτό φαίνεται να συνέβη το 1983 στην κατασκευή του 80μετρου Radio Building της Μπρατισλάβα, που φιλοξενεί πλέον συναυλιακό χώρο…
  • Η Τεράστια Πυραμίδα των Γερμανικών Κρανών του Α’ Παγκοσμίου
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (9)
Μπορεί να μην κράτησε πολύ, αλλά έστω και για λίγο η Νέα Υόρκη είχε τη δική της πυραμίδα! Στο τέλος λοιπόν του Α’ Παγκοσμίου, χιλιάδες κράνη γερμανών στρατιωτών μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και στήθηκαν σε σχηματισμό πυραμίδας στο Grand Central Terminal ως ένα είδος μακάβριου μνημείου για τον αμερικανικό θρίαμβο. Κι ενώ σήμερα κάτι τέτοιο θα φάνταζε βάρβαρο, ήταν αναμφίβολα καλύτερο από αυτό που έκανε ο μογγόλος κατακτητής Ταμερλάνος: κατά τη διάρκεια πολιορκίας, σήκωσε μια πυραμίδα από ανθρώπινα κρανία 90.000 ανθρώπων για να σπείρει τον τρόμο στους πολιορκημένους. Προφανώς και δούλεψε…
  • Η Γερμανική Πυραμίδα του Θανάτου
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (10)
Πρόσφατα, το 2007, μια ομάδα γερμανών επιχειρηματιών αποκάλυψαν το σχέδιό τους για μια πολύχρωμη πυραμίδα ύψους 580 μέτρων που θα στέγαζε τις στάχτες 40 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Με περίπου 1.000 δολάρια, ο καθένας θα μπορούσε να αποτεφρωθεί και να στεγαστεί στην κολοσσιαία γερμανική πυραμίδα. Παραδόξως, το project χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση με 100.000 ευρώ, η έλλειψη ωστόσο άλλων χρηματοδοτών και η σφοδρή αντίδραση των κατοίκων το έκαναν να περάσει στα «ψιλά». Εγγραφές μάλιστα για μια θέση στην πυραμίδα συνεχίζουν να συλλέγονται…
  • Η Πυραμίδα του Άρη
Εναλλακτικές πυραμίδες από τα πέρατα του κόσμου (11)
Ποιος είπε ότι οι πυραμίδες περιορίζονται στη Γη; Το περίφημο όχημα Curiosity που στάλθηκε από τη NASA για να εξερευνήσει τον Άρη βρήκε κάτι αρκετά περίεργο: μια πυραμίδα που μοιάζει λες και την έχτισαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι (ή μήπως συνέβη το ακριβώς αντίθετο;)! Οι επιστήμονες την αποδίδουν σε αιολική διάβρωση, οι συνωμοσιολόγοι ωστόσο ορκίζονται ότι είναι τρανταχτή απόδειξη ότι οι Αρειανοί είναι οι πρόγονοί μας…
Πηγή: newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις