«10»: Τα Blues άλμπουμ που δημιούργησαν το rock

Τι άκουγαν οι Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix & Eric Clapton ενώ άλλαζαν τη μουσική

«10»: Τα Blues άλμπουμ που δημιούργησαν το rock
Ποιό άλμπουμ υπήρξε η αφορμή για την συνάντηση Jagger & Richards η οποία οδήγησε στην δημιουργία των Rolling Stones;

Ποιός κιθαρίστας ηχογράφησε πρώτος τα γνωστά power chords;

Ποιό LP έπαιζε χωρίς διακοπή στο πικάπ του Hendrix λίγο πριν το δισκογραφικό του ντεμπούτο;

Σε ποιόν δίσκο άλλαξε ο Clapton τον ρόλο του lead κιθαρίστα και χαρακτηρίστηκε «θεός»;

Αυτά και ακόμα περισσότερα θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο το οποίο καταγράφει τα σπουδαία blues άλμπουμ που επηρέασαν άμεσα τους μεγάλους καλλιτέχνες της ροκ μουσικής και βοήθησαν με τον τρόπο αυτό την δημιουργία μερικών από τις σημαντικότερες δισκογραφικές στιγμές της.



Η τελική επιλογή έγινε μετά από έρευνα σε συνεντεύξεις, βιογραφίες, δηλώσεις μουσικών, άρθρα σε περιοδικά, βιβλία και ιστοσελίδες (οι τελικές πηγές αναφέρονται παρακάτω). Έτσι κατέληξα στους τίτλους που όπως φαίνεται ήρθαν την κατάλληλη στιγμή (είτε από τύχη είτε από τις κινήσεις των δισκογραφικών που προσπάθησαν να πουλήσουν στους νέους την μουσική των ινδαλμάτων τους) για να μεταγγίσουν την έμπνευση στους εκκολαπτόμενους τότε αστέρες της rock. Πρόκειται ως επί το πλείστον για συλλογές από παλαιότερα singles με μερικές προσθήκες νέων τότε ηχογραφήσεων.



Τέλος να σημειώσω ότι στο άρθρο δεν συμπεριλαμβάνονται single ή EP γι' αυτό και πολλοί καλλιτέχνες αδικούνται μιας και πριν τα τέλη των 50s τα LP ήταν πιο σπάνια.

Ιδού -σε χρονολογική σειρά- τα LP που άκουσαν οι ήρωες μας για να γίνουν ήρωες.

Bo Diddley - Bo Diddley  
10   Bo Diddley - Bo Diddley (1958)
 

Ο περισσότερο παραγνωρισμένος από τους μουσικούς που βοήθησαν την δημιουργία της rock 'n' roll φόρμας. Σε επιρροή μπορεί να συγκριθεί μόνο με μεγέθη όπως ο Elvis Presley, ο Chuck Berry και ο Muddy Waters. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ (συλλογή από παλαιότερα single) περιλαμβάνονται standards όπως τα "Who Do You Love?" και "Before You Accuse Me", ενώ το ιστορικό "Bo Diddley" ήταν αυτό που έφερε την επανάσταση στο rock 'n' roll ενσωματώνοντας τον αφρικάνικο ρυθμό hambone. To αποτέλεσμα έμεινε στην ιστορία ως Bo Diddley beat και το απολαμβάνουμε κάθε φορά που ακούμε τραγούδια όπως τα "Mr. Brownstone" (Guns N' Roses), "1969" (The Stooges) και "Desire" (U2).

Επηρέασε: Eric Burdon, Van Morrison, The Stooges, Eric Clapton, George Thorogood

Ακούστε το "Bo Diddley"
 


Muddy Waters - The Best Of  
9   Muddy Waters - The Best Of (1958)
 

Ένας από τους δύο δίσκους (ο άλλος ήταν το "Rockin' At The Hops" του Chuck Berry) που κρατούσε ο 18-χρονος Mick Jagger στο σταθμό Dartford όταν ο 17-χρονος Keith Richards αναγνώρισε και πλησίασε τον παλιό του συμμαθητή από το δημοτικό με σκοπό να αποσπάσει τους κωδικούς των βινυλίων του. Η συζήτηση για τα blues που ακολούθησε οδήγησε τελικά στην δημιουργία των Rolling Stones ενώ και το όνομα του συγκροτήματος προήλθε από το τραγούδι "Rollin' Stone" το οποίο ο Brian Jones έδωσε τηλεφωνικά σε ιδιοκτήτη συναυλιακού χώρου βλέποντας το οπισθόφυλλο του άλμπουμ. Πέρα τα παραπάνω γεγονότα το "The Best Of Muddy Waters" περιέχει -εκτός από μερικά από τα σημαντικότερα singles στην ιστορία των blues- το  θρυλικό "I'm Your Hoochie Coochie Man" του Willie Dixon στην πρώτη του εκτέλεση. Το συγκεκριμένο αποτελεί και τη βάση για το "Mannish Boy" που ακολούθησε. Τα τραγούδια αυτά αποτελούν δύο από τα σπουδαιότερα τραγούδια στην ιστορία των blues και του rock και έχουν διασκευαστεί από πολλούς και μεγάλους καλλιτέχνες.

Επηρέασε: Rolling Stones, Jimi Hendrix, The Allman Brothers Band, Eric Clapton

Ακούστε το "I'm Your Hoochie Coochie Man"
 


Howlin' Wolf - Moanin' In The Moonlight  
8   Howlin' Wolf - Moanin' In The Moonlight (1959)
 

O τρομακτικός στην όψη Howlin' Wolf εκτός από την χαρακτηριστική στεντόρεια φωνή του είχε να επιδείξει και δύο σπουδαίους κιθαρίστες στο συγκρότημά του. Στη συγκεκριμένη συλλογή (και πρώτο LP του Wolf) o Willie Johnson -από τους πρώτους κιθαρίστες που χρησιμοποίησαν distortion- στο "How Many More Years" παίζει για πρώτη φορά σε ηχογράφηση το γνωστό power chord που ακούμε κατά κόρον στην σκληρή μουσική. To έτος της ηχογράφησης του single ήταν το 1951 - επτά χρόνια πριν το θρυλικό "Rumble" του Link Wray. Ο Hubert Sumlin από την άλλη ήταν υπεύθυνος για την κιθαριστική γραμμή του "Smokestack Lightning" η οποία χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ...γραμμή της «Βρετανικής εισβολής» στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Επηρέασε: The Animals, The Doors, The Yardbirds, Rolling Stones, The Who, Led Zeppelin

Ακούστε το "Smokestack Lightning"
 


Robert Johnson - King Of The Delta Blues Singers  
7   Robert Johnson - King Of The Delta Blues Singers (1961)
 

Ο Robert Johnson θα είχε μείνει στην ιστορία ακόμα και είχε ηχογραφήσει μόνο το "Crossroads Blues" που συμπεριλαμβάνεται στο συγκεκριμένο άλμπουμ. Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας, που ηχογράφησε μόλις 29 τραγούδια (σε 42 συνολικά εκτελέσεις) την δεκαετία του 30, είναι μια μυθική φιγούρα που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον μπλουζίστα την ροκ μουσική. Το συγκεκριμένο άλμπουμ άλλαξε την ζωή των πιο σημαντικών rockers οι οποίοι εκτός του ότι ερωτεύθηκαν τον φαουστικό μύθο (συμφωνία με το διάβολο για ταλέντο και δημοφιλία) και τον μυστηριώδη θάνατο του ξεπατίκωσαν το στυλ του στην κιθάρα και την απίστευτα αληθινή ερμηνεία του σε τραγούδια όπως το "Me And The Devil Blues".

Επηρέασε: Eric Clapton, Rolling Stones, Led Zeppelin, Bob Dylan, Fleetwood Mac

Ακούστε το "Me And The Devil Blues"
 


Freddie King - Let's Hide Away And Dance Away With Freddy King  
6   Freddie King - Let's Hide Away And Dance Away With Freddy King (1961)
 

O ένας από τους τρεις βασιλιάδες των blues έφτιαξε το προσωπικό του στιλ παίρνοντας στοιχεία από τις σχολές του Texas και του Chicago. Οι ζωντανές του εμφανίσεις του χάρισαν το προσωνύμιο "Texas Cannonball" και σε αυτή την συλλογή βρίσκεται το "Hideaway" - ένα από τα πιο δημοφιλή και επιδραστικά instrumental όλων των εποχών το οποίο είχε ηχογραφηθεί ένα χρόνο πριν. Το συγκεκριμένο θεωρείται ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα blues rock άλμπουμ. Βλέποντας το εξώφυλλο αυτού του LP ο Eric Clapton αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και αυτός Gibson Les Paul στο ιστορικό "Blues Breakers With Eric Clapton" το οποίο άλλαξε τα πάντα στο βρετανικό ροκ για τους λόγους που θα διαβάσετε φυσικά παρακάτω.

Επηρέασε: Jeff Beck, Grateful Dead, Angus Young, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan

Ακούστε το "Hideaway"
 


B.B. King - Live At The Regal  
5   B.B. King - Live At The Regal (1965)
 

Ο εδώ και πολλές δεκαετίες κορυφαίος πρεσβευτής των blues κυκλοφόρησε το 1965 το άλμπουμ που οι μεγάλοι κιθαρίστες του ροκ ακούνε πριν βγουν να παίξουν ζωντανά. Ο ίδιος ο King δεν θεωρεί την συγκεκριμένη ηχογράφηση κορυφαία της καριέρας του αλλά ο συνδυασμός της εκπληκτικής ερμηνείας, της ισορροπίας μεταξύ του ορμητικού και «τρυφερού» παιξίματος  και φυσικά της τρομερής επικοινωνίας με το κοινό του Chicago το οποίο ακούγεται να παραληρεί δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα live άλμπουμ ανεξαρτήτου μουσικού ιδιώματος το οποίο είχε την τύχη να κυκλοφορήσει την κατάλληλη στιγμή για να εμπνεύσει τους μεγάλους της ροκ και φυσικά όλους τους μπλουζίστες.

Επηρέασε: Santana, Eric Clapton, Gregg Allman, Mark Knopfler, John Scofield, Warren Haynes

Ακούστε το "How Blue Can You Get"
 


Elmore James - The Best Of Elmore James  
4   Elmore James - The Best Of Elmore James (1965)
 

To άλμπουμ που δεν έβγαινε από το πικάπ του Hendrix ήταν μαζί με το "Memorial Album" της ίδιας χρονιάς (το οποίο κρατά ο Jimi στην σχετική παραπάνω φωτογραφία) η δουλειά που παρουσίασε τον «βασιλιά της slide κιθάρας» στον ροκ κόσμο. Η έναρξη του "Dust My Broom" (ή "Dust My Blues") του Robert Johnson το οποίο ηχογράφησε ο Elmore James το 1951 είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο δείγμα slide κιθάρας και σπουδαίο σημείο αναφοράς. Η ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού από την μπάντα του Alexis Korner στο Λονδίνο με τον Brian Jones στην κιθάρα (1962) ήταν και το καταλυτικό στοιχείο στην δημιουργία των Rolling Stones.Οι Jagger & Richards που βρίσκονταν στο κοινό εντυπωσιάστηκαν με το παίξιμο του Jones και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Επηρέασε: Jimi Hendrix, The Allman Brothers Band, Brian Jones, John Mayall, ZZ Top

Ακούστε το "Dust My Broom"
 


Junior Wells (featuring Buddy Guy) - Hoodoo Man Blues  
3   Junior Wells (featuring Buddy Guy) - Hoodoo Man Blues (1965)
 

Το πρώτο άλμπουμ των blues του Σικάγο που γράφτηκε ολόκληρο στο στούντιο σε αντίθεση με τη συνήθεια που ήθελε είτε ηχογράφηση από συναυλία είτε συλλογή παλαιότερων single με λίγες νέες προσθήκες. Ο Buddy Guy και ο Wells -σε κιθάρα και φυσαρμόνικα αντίστοιχα- είναι καταιγιστικοί σε αυτό το μίγμα παραδοσιακών blues και funky ρυθμών. Δεν υπάρχει (αξιόπιστη) λίστα με τα σπουδαιότερα άλμπουμ των blues που να μην το περιέχει ενώ φιγουράρει στην πρώτη θέση των καλύτερων άλμπουμ της πεντηκονταετίας (1953 - 2003) του αμερικάνικου περιοδικού Downbeat για την οποία ψήφισαν 80 μουσικοί, στελέχη δισκογραφικών και δημοσιογράφοι. Το καλύτερο άλμπουμ μιας σχολής που επηρέασε όσο λίγες το rock.

Επηρέασε: Jimi Hendrix, The Allman Brothers Βand, Ten Years After

Ακούστε το "Hoodoo Man Blues"
 


John Mayall - Blues Breakers With Eric Clapton  
2   John Mayall - Blues Breakers With Eric Clapton (1966)
 

Κανένα άλμπουμ από αυτή τη λίστα δεν ταρακούνησε το rock τόσο άμεσα όσο το "Beano", ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο John Mayall επιστρατεύει τον Clapton για να δώσει μια σκληράδα στα blues του και ο νεαρός τότε Eric αλλάζει τα πάντα με το παίξιμο και τον ήχο του. Επηρεασμένος από τον Freddie King χρησιμοποιεί μια Gibson Les Paul και παραγγέλνει έναν combo ενισχυτή (αργότερα ονομάστηκε "Bluesbreaker") από τον Jim Marshall με την οδηγία να χωράει στο αυτοκίνητό του. Ο συνδυασμός αυτός ενισχυμένος από την ηχογράφηση με την ένταση στα κόκκινα με το μικρόφωνο μακριά από τον ενισχυτή οδηγεί σε παροξυσμό όλους τους κιθαρίστες (ακούστε το "Steppin' Out" παρακάτω) οι οποίοι αλλάζουν άμεσα εξοπλισμό. Αυτή είναι η αρχή της «θεοποίησης» του Clapton και οι πρωτιές δεν σταματούν εκεί μιας και πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ που μπαίνει στο Top 10 της Αγγλίας χωρίς ο καλλιτέχνης να έχει ήδη hit single και το πρώτο άλμπουμ που τραγουδά ο ίδιος ο Clapton.

Επηρέασε: Όποιον κρατά Les Paul ειδικά μπροστά από ενισχυτές Marshall.

Ακούστε το "Steppin' Out"
 


Albert King - Born Under A Bad Sign  
1   Albert King - Born Under A Bad Sign (1967)
 

Ο θηριώδης Albert King με αυτό το άλμπουμ άλλαξε  ταυτόχρονα τα blues και το rock. Ηχογραφώντας για την Stax με το καλύτερο συγκρότημα της εποχής (Booker T. & The M.G.'s)  έφερε στο προσκήνιο το μοναδικό του στυλ στην κιθάρα ταιριασμένο με το soul χορευτικό χαρακτήρα των M.G.'s. Ο συγκεκριμένος δίσκος «έπιασε» άμεσα τους rock star της εποχής και έτσι τραγούδια όπως το "The Hunter" και  το ομώνυμο βρέθηκαν πολύ γρήγορα στα άλμπουμ των Free, Cream και Led Zeppelin είτε με το όνομά τους είτε «καμουφλαρισμένα». Ο μύθος λέει πως  πριν από τον Albert King οι Flying V κιθάρες ήταν στα αζήτητα, παίζοντας το ρόλο κατευθυντήριου βέλους κρεμασμένες έξω από τα μαγαζιά με μουσικά όργανα.
  
Επηρέασε: Peter Green, Jimi Hendrix, Free, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, Michael Bloomfield

Ακούστε το "Born Under A Bad Sign"
 

Άλλα σημαντικά άλμπουμ:
T-Bone Walker - T-Bone Blues (1959)
John Lee Hooker - I'm John Lee Hooker (1959)
Jimmy Reed - Rockin’ With Reed (1959)
Muddy Waters – At Newport 1960 (1960)
Jimmy Reed – At Carnegie Hall (1961)
Leadbelly ‎– Leadbelly (1963)
Son House – The Legendary Son House: Father Of Folk Blues (1965)
Skip James – Today (1966)
Διάφοροι καλλιτέχνες - The Real Folk Blues (1965 -1967)
Διάφοροι καλλιτέχνες - Chicago Blues Today Vol. 1, 2 & 3 (1966)
Albert King - Live Wire / Blues Power (1968)
Magic Sam – West Side Soul (1968)
Buddy Guy - A Man And The Blues (1968)

Πηγές:

Βιβλία:
The Blues: From Robert Johnson to Robert Cray - Tony Russell
Martin Scorsese Presents the Blues: A Musical Journey - Peter Guralnick
Encyclopedia of the Blues - Gérard Herzhaft
Mick Jagger - Philip Norman
Led Zeppelin: The Definitive Biography - Ritchie Yorke
Clapton: The Autobiography – Eric Clapton
Shakey: Neil Young's Biography - Jimmy McDonough
Life – Keith Richards, James Fox
Bill Wyman's Blues Odyssey: A Journey to Music's Heart & Soul - Bill Wyman

Περιοδικά:
Classic Rock Presents the Blues – Τεύχη 1, 3, 6 & 7 (2013)
Classic Rock – Νοέμβριος 2009 & Αύγουστος 2010
Guitar Player – Ιούλιος 1979
Downbeat – Σεπτέμβριος 2003

Sites:
About (blues.about.com)
BBC (bbc.co.uk)
Guitar World (guitarworld.com)
Pure Guitar (pureguitar.com)
Guitar Player (guitarplayer.com)
Alan Paul official site (alanpaul.net)
Jas Obrecht Music Archive (jasobrecht.com)
Music Radar (musicradar.com)
The Independent (independent.co.uk)
All Music (allmusic.com)
Wikipedia (en.wikipedia.org)
 
http://www.rocking.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις