Εξερευνώντας τα εκπληκτικά περάσματα των φιόρδ

Όταν αναφερόμαστε στα φιόρδ, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στη Νορβηγία. Μπορεί να είναι ο πλέον φημισμένος προορισμός για να εξερευνήσει κανείς αυτά τα εντυπωσιακά τοπία, σίγουρα όμως δεν είναι ο μόνος.

Το διάσημο Pulpit Rock (Preikestolen), Φωτογραφία: http://www.visitnorway.com
Στενοί, βαθείς και επιμήκεις θαλάσσιοι κόλποι με απότομες και βραχώδεις ακτές, τα φιόρδ σχηματίστηκαν από την εισχώρηση θαλασσών σε περιοχές που καλύπτονταν από παγετώνες. Σήμερα αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, περισσότερο ή λιγότερο προσβάσιμους, αλλά σίγουρα πολύ εντυπωσιακούς.
Από τη νέα Ζηλανδία μέχρι τις ακτές της Χιλής και την Αλάσκα… τα προικισμένα από τη φύση φιόρδ, μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε.
Howe Sound, Βόρεια Αμερική
Tο Howe Sound είναι το νοτιότερο φιόρδ της βόρειας Αμερικής. Bρίσκεται βορειοδυτικά του Βανκούβερ και είναι περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές, οι οποίες μοιάζουν να υψώνονται μέσα από την θάλασσα. Είναι το ιδανικό μέρος για ψάρεμα, καταδύσεις, κάμπινγκ και για μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων. Τα φιόρδ «ενσωματώνουν» ένα δίκτυο νησιών, τρία εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα μεγάλα σε έκταση και βραχώδη.
Kenai Fjords, Αλάσκα
Εντυπωσιακά σε έκταση (ξεπερνούν τα 26.000 τ.μ.), τα Kenai Fjords ( www.nps.gov/kefj/index.htm ), βρίσκονται στη χερσόνησο Kenai της νοτιοκεντρικής Αλάσκας. Εξαιρετικής και σπάνιας γεωλογικής ομορφιάς τοπίο, σχηματίζεται από την τεράστια παγωμένη έρημο παγετώνων, ενώ τα κάτασπρα βουνά μοιάζουν με τεράστιες «παγοσκεπές». Το βάθος των φιόρδ, επιτρέπει τον σχηματισμό ιδανικών βιότοπων, όπου ευδοκιμούν άγρια και σπάνια είδη θαλάσσιας ζωής. Στις απόκρημνες πλάγιές θα δείτε να φωλιάζουν θαλασσοπούλια, θαλάσσια θηλαστικά, ενυδρίδες, θαλάσσια λιοντάρια κ.ά. Το φυτοπλαγκτόν των υδάτων είναι η κατάλληλη τροφή για μεγάλα θηλαστικά κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους από το βορρά προς στο νότο.
Lysefjord, Νορβηγία
Σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης, το Lysefjord, βρίσκεται στη νοτιοδυτική Νορβηγία. Με μήκος μεγαλύτερο από 42 χλμ., σχηματίστηκε από τους ισχυρούς παγετώνες. Χαρακτηριστικό του είναι τα ψηλά κρημνώδη βουνά, που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, χαρίζοντας μαγευτική θέα. Λόγω της «αγριότητας» του τοπίου, δεν είναι κατοικήσιμο -μόνο δυο μικρά χωριά είναι χτισμένα κατά μήκος του και αυτά με λιγοστούς κατοίκους. Αξίζει να επισκεφτείτε το διάσημο βράχο Pulpit Rock (Preikestolen), με ύψος 600 μέτρα ( www.visitnorway.com/en/preikestolen-360 ), για να θαυμάσετε τη θέα και τα γύρω βουνά, ενώ αν αγαπάτε την αναρρίχηση ο ιδανικός προορισμός για εσάς είναι το βουνό Kjerag.
Aisén Fjords, Χιλή
Φωτογραφία: http://www.gochile.cl
Πολλές λίμνες που δημιουργήθηκαν από τους παγετώνες, όμορφα κανάλια και φιόρδ συνθέτουν το τοπίο Aisén Region, στη νότια Χιλή. Το εθνικό πάρκο Laguna San Rafael ( www.gochile.cl/en/national-parks/parks/laguna-san-rafael.html ), είναι προσβάσιμο μόνο με μικρό πλοιάριο ή με αεροπλάνο, ωστόσο παραμένει ένας από τους πλέον φημισμένους ταξιδιωτικούς προορισμούς της περιοχής. Εδώ θα συναντήσετε μερικές από της ψηλότερες κορυφές βουνών της Παταγονίας.
Misty Fjords, Αλάσκα

Σχετικά απομονωμένα αλλά σπάνιου φυσικού κάλλους, προστατευόμενα ως «εθνικό μνημείο», τα Misty Fjords ( www.visit-ketchikan.com/ThingstoDo/MistyFjords.aspx ), βρίσκονται στη νοτιοδυτική άκρη της Αλάσκας, στο Panhandle. Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια δε μπορούν να διασχίσουν τα στενά και με απότομα- κρημνώδη βράχια, φιόρδ. Αν είστε τολμηροί, επιλέξτε να τα διασχίσετε με καγιάκ, να θυμάστε όμως ότι οι κατολισθήσεις βράχων είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή και ίσως να κάνουν την περιπλάνησή σας επικίνδυνη.
Ilulissat Icefjord, Γροιλανδία

Προστατευόμενο από την Unesco, το Ilulissat Icefjord ( www.ilulissaticefjord.com ) διαθέτει ασύγκριτη φυσική ομορφιά. Βρίσκεται 250 χλμ βόρεια του Αρκτικού κύκλου, στη δυτική Γροιλανδία. Ο πάγος δεσπόζει στον κόλπο του Disko, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος των θαλασσών δυτικά της Γροιλανδίας. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά, κυρίως εξαιτίας της συνεχούς πτώσης πάγων και των εντυπωσιακών παγόβουνων.
Doubtful Sound, Νέα Ζηλανδία

Μεγάλο σε έκταση και εντυπωσιακό, το φιόρδ Doubtful Sound ( www.fiordland.org.nz/About-Fiordland/Doubtful-Sound.asp ), βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του νησιωτικού συμπλέγματος της Νέας Ζηλανδίας. Είναι περισσότερο γνωστό για την άγρια ζωή αλλά και τα σπάνια είδη από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο που ζουν στην περιοχή. Το φιόρδ Doubtful Sound είναι δεύτερο σε έκταση, από τα δεκατέσσερα συνολικά φιόρδ του εθνικού πάρκου Fiordland, ενώ είναι δέκα φορές μεγαλύτερο, από το επίσης προσβάσιμο φιόρδ Milford Sound.
Nærøyfjord, Νορβηγία

Θεωρείται ως το πλέον άγριο αλλά και συγχρόνως πιο ωραίο τμήμα του Sognefjord της Νορβηγίας ( www.visitnorway.com/en/Where-to-go/Fjord-Norway/Flam/What-to-do-in-Flam/Attractions-in-Flam/The-Naroyfjord-and-Aurlandsfjord/ ). Με έκταση 17 χλμ. και με το στενότερο σημείο του να έχει μόλις 250 μέτρα πλάτος, το πέρασμα κατά μήκος των Nærøyfjord, είναι ανεπανάληπτη εμπειρία που δύσκολα μπορεί να βρεθεί ανάλογή της -στην Ευρώπη τουλάχιστον.
Milford Sound, Νέα Ζηλανδία

Από τους πλέον φημισμένους τουριστικούς προορισμούς, το φιόρδ Milford Sound ( www.fiordland.org.nz/About-Fiordland/Milford-Sound.asp ), βρίσκεται στην βορειότερη, αλλά προσιτή πλευρά του εθνικού πάρκου Fiordland. Χαρίζει συναρπαστική θέα, ενώ το παράκτιο τοπίο, οι ψηλές κορυφογραμμές και τα βαθιά μπλε νερά, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν την ομορφιά του. Οι συχνές βροχοπτώσεις στην περιοχή, μάλλον συμβάλλουν στην ενίσχυση της ομορφιάς της, δημιουργώντας εντυπωσιακούς καταρράκτες με νερά που κυλούν ορμητικά.
Geirangerfjord, Νορβηγία

Το φιόρδ Geiranger ( www.visitnorway.com/en/Where-to-go/Fjord-Norway/The-Geirangerfjord ), είναι αναμφίβολα η «κορωνίδα» των γενικά φημισμένων νορβηγικών φιόρδ. Οι καλυμμένες με χιόνι βουνοκορφές, οι πανέμορφοι καταρράκτες, η πλούσια σε βλάστηση γη και τα βαθιά καταγάλανα νερά, συνθέτουν ένα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς σκηνικό. Μπορείτε να εξερευνήσετε το μέρος νοικιάζοντας ένα από τα διαθέσιμα μικρά πλοιάρια που επισκέπτονται τον τόπο κάθε χρόνο ή αν προτιμάτε επιλέγετε το φέρρυ που κινείται μεταξύ Ηellesylt και Geiranger, μιας μικρής πόλης στην κορυφή του φιόρδ.
 http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις