SOCRATES

OCRATES Εκτύπωση E-mail
socrates_live spathos1sm
   
 
SOCRATES
DRANK THE CONIUM

Είναι το μόνο Ελληνικό
Rock/ Hard Rock συγκρότημα που έγινε θρύλος εν ζωή.
Οι Socrates είναι το καλύτερο και το πιο ιστορικό Rock συγκρότημα της χώρας μας, κυρίως στη δεκαετία του '70. Το ιστορικό και αξεπέραστο αυτό συγκρότημα δημιουργήθηκε στα τέλη των 60's, από δυο συμμαθητές τους Γιάννη Σπάθα και τον Αντώνη Τουρκογιώργη (στον Πειραιά).
Το απόλυτο Ελληνικό Rock group που σφράγισε με το πέρασμα του όλη την πορεία της Ελληνικής Rock σκηνής, ήταν η εποχή της μεγάλης μουσικής έκρηξης σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο της Rock. Μιας έκρηξης που ξεπήδησε από το κίνημα των hippies και την γενιά της αμφισβήτησης και είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στο μουσικό στερέωμα, καλλιτεχνών που έμειναν αξεπέραστοι και κλασικοί.
Οι Socrates έπαιξαν ένα κράμα ανάμεσα σε Rock - Hard Rock - Blues Rock - Progressive Rock και Heavy Psychedelic Rock, με ιδιαίτερη επιτυχία θέλω να πιστεύω.
Οι κοινή αγάπη για την μουσική έκανε τους Socrates, από ερασιτεχνικό σχήμα σε πραγματικό επαγγελματικό συγκρότημα, καθώς και σημείο αναφοράς για πολλούς.
Πριν τους Socrates, ήταν στο ερασιτεχνικό σχήμα Persons μαζί με τον Ηλία Ασβεστόπουλο, (2002 GR), οι Persons ήταν λοιπόν ο προπομπός των Socrates αφού έπαιζαν σε αυτούς οι: Σπάθας - Τουρκογιώργης - Μπουκουβάλας, σαν Persons κυκλοφόρησαν 3 σπάνια (πια) singles.
Οι Socrates ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές του Ελληνικού Rock. Ακολούθησαν το ρεύμα της εποχής τραγουδούν Αγγλικά, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο το Hard Rock με στοιχεία Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Σ' αυτό συνέβαλε και η πολύ καλή τεχνική τους, γεγονός που τους καθιστά ακόμη και σήμερα (2007) περιζήτητους sessions μουσικούς.

Στα τέλη του 1968 αρχές 1969 ξεκινούν παίζοντας συνθέσεις των Cream, Rolling Stones, Jimi Hendrix, (ακούν τα τραγούδια σε juke-box και μετά τρέχουν στο σπίτι να τα προβάρουν, αφού δεν είχαν pick-up και δίσκους).
Τότε οι Socrates Drank The Conium, (και αργότερα χάριν συντομίας Socrates), ήταν οι εξής: Αντώνης Τουρκογιώργης - Vocals/ Bass, Γιάννης Σπάθας - Guitars και Ηλίας Μπουκουβάλας - Drums.
Το 1970 κυκλοφορούν το πρώτο τους single "Κλείσ' Τα Μάτια Σου Και 'Ακου", για πρώτη και τελευταία φορά στην μουσική τους καριέρα χρησιμοποιούν Ελληνικό στίχο.
Η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση έγινε το 1970 στο club "Bunny", στο Σύνταγμα, την ίδια χρονιά εμφανίσθηκαν και στα απογευματινά του "Φλοίσβου".
Η περίφημη συναυλία στο γήπεδο του "Sporting", τα Χριστούγεννα του '70, τους καθιερώνει σαν το καλύτερο Ελληνικό Rock συγκρότημα της εποχής και έτσι τους έδωσε το κουράγιο να συνεχίσουν. Αυτό το γεγονός τους άνοιξε το δρόμο για την μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εκείνες τις εποχές δεν έχουν και την καλύτερη αντιμετώπιση από την χούντα, αφού σε μια συναυλία τους στην Θεσσαλονίκη τους έκοβαν συνεχεία το ρεύμα, με αποτέλεσμα να μην ακούγονται καθόλου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον εκνευρισμό του group και συνεχεία αυτού το κοινό να κάνει φασαρίες στο χώρο του γηπέδου, και να κατηγορηθούν οι Socrates σαν ηθικοί αυτουργοί.
Το 1971 παίζουν στο club "Κύτταρο" με νέα σύνθεση, αφού έχουν έλθει οι Γιώργος Τρανταλίδης - Drums και Johnny Lambizi - Guitar, την ίδια χρόνια αποχωρούν οι Τρανταλίδης (πηγαίνει στους Αναδέλτα) και Lambizi, επανέρχεται ο Μπουκουβάλας και οι Socrates γίνονται πάλι τρίο. Τότε συμμετέχουν στην περίφημη πλέον ζωντανή ηχογράφηση "Ζωντανοί Στο Κύτταρο" με ένα μοναδικό (ζωντανά ηχογραφημένο) instrumental κομμάτι το "Ηλεκτρικός Σωκράτης", διάρκειας 10 λεπτών, αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει σε κανέναν από τους δίσκο τους.
Το πρώτο τους ολοκληρωμένο album κυκλοφορεί το 1972 και φέρει απλά το όνομα τους "Socrates Drank The Conium" (PolyGram) σε παραγωγή του Φίλιππου Παπαθεοδώρου, το album ηχογραφήθηκε σε 3 μόνο ώρες, δυστυχώς ήταν μια κακή παραγωγή, αλλά που όμως δεν μπορούσε να κρύψει με τίποτα τις αρετές του σχήματος. Τραγούδια σαν τα: "Live In The Country", "Starvasion" (αρχική εκτέλεση), "Something In The Air" είναι μοναδικά.
Το δεύτερο τους album "Taste Of Conium" κυκλοφορεί στα τέλη του '72, πάλι από την PolyGram σε παραγωγή Φίλιππου Παπαθεοδώρου, τα τραγούδια: "Wild Satisfaction" (διασκευή στο γνωστό τραγούδι των Rolling Stones "Satisfaction"), "See See Rider", "Waiting For The Sun", "Born To See Be Free" κάνουν την αίσθηση.
Αμέσως μετά την κυκλοφορία του δεύτερου τους album πηγαίνουν στην Ολλανδία, επιχειρώντας την πρώτη τους προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση. Εκεί μένουν και παίζουν σε διάφορα clubs για 8 μήνες, εμφανίζονται και στο γνωστό Rock club "Paradiso" όπου κερδίζουν τον τίτλο του καλύτερου group του μήνα. Φεύγουν από την Ολλανδία, όταν τους πιάνει η αστυνομία να βρίσκονται παράνομα στη χώρα, χωρίς άδεια εργασίας.
Στο club "Paradiso" του Άμστερνταμ είχαν περισσότερο κόσμο απ' ότι είχαν στο διπλανό club οι Pink Floyd!!!
Το 1973 ο Μπουκουβάλας πηγαίνει να υπηρετήσει τη μαμά παρτίδα και στη θέση του έρχεται ξανά ο Τρανταλίδης, ενώ στο group προσχωρεί και ο Κώστας Δουκάκης - Guitar (Εξαδάκτυλος). Με αυτή τη σύνθεση ηχογραφείτε το τρίτο album "On The Wings" (μέσα σε 8 μόνο ώρες με παραγωγό τον Κώστα Φασόλα, ξανά στην PolyGram), θεωρείτε από πολλούς ως το καλύτερο μέχρι τότε και πιο σκληρό album τους, τα "Who Is To Be Blame", "Death Is Gonna Die", "On The Wings Of Death" αποδεικνύουν τα παραπάνω, ενώ ο ήχος τους έχει αλλάξει προς το καλύτερο.
Το "On The Wings" παραμένει Νο1 στα play-list, σε όλους τους κολεγιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Georgia, USA, για ένα ολόκληρο μήνα!!!.
Αυτό το σπουδαίο γεγονός, για Ελληνικό συγκρότημα, αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια από το έγκυρο μουσικό περιοδικό Billboard τον Ιούνιο του 1974. Επίσης αποσπούν εκπληκτικές κριτικές από τον Αμερικάνικο τύπο και το ραδιόφωνο.
Λίγο μετά οι Socrates επιχειρούν ξανά για την διεθνή καριέρα, αυτή την φορά πηγαίνουν στο Παρίσι όπου εκεί γνωρίζουν τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, όπου τους προτείνει να γίνουν η μπάντα του για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή περιοδεία του. Οι Socrates δέχονται και έτσι ξεκινά μια εμπειρία από αμέτρητα live στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα την ζωντανή εμφάνιση στο "Radio Luxemburg", καθώς και μια προσωπική φιλία διαρκείας με τον «μεγάλο Έλληνα μουσικό» Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1974 γίνονται διάφορες ανακατατάξεις στη σύνθεση του σχήματος, κάνουν περιορισμένες ζωντανές εμφανίσεις, εξαιτίας των προστριβών που έχουν με την δισκογραφική τους εταιρία. Αυτήν την περίοδο από το συγκρότημα πέρασαν κατά καιρούς οι εξής μουσικοί: Αντώνης Πιστολάντης - Bass, Κώστας Καραμήτρος/ Τάσος Φωτοδήμος - Drums, Νίκος Πολίτης - Bass και Δημήτρης Πολύτιμος - Keys (οι δυο τελευταίοι ξαναβρίσκονται στο group το 1978).
Το 1975, μετά από πρόταση του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην δισκογραφική τους εταιρία, πηγαίνουν στο Λονδίνο (με σύνθεση Σπάθας, Τουρκογιώργης, Τρανταλίδης) και ηχογραφούν στο Orange Studio το τέταρτο τους album "Phos" (PolyGram), που μάλιστα κυκλοφόρησε και στην Αμερικάνικη αγορά με διαφορετικό όμως εξώφυλλο από την Ελληνική έκδοση (βλ. δισκογραφία). Οι Socrates δεν θυμίζουν κανένα άλλο συγκρότημα, έχουν αποκτήσει πια ένα μοναδικό προσωπικό ήχο.
Το "Phos" είναι το κορυφαίο Rock album στην δεκαετία του '70, καθώς είναι ο πιο εμπορικός δίσκος Ελληνικού συγκροτήματος όλων των εποχών με πάνω από 200.000 πωλήσεις. Αυτό το album γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία σε Ευρώπη και Αμερική, σε μια περίοδο που είχαν ταυτόχρονα κυκλοφορήσει δίσκους ο Bob Dylan, οι Black Sabbath... οι κριτικοί του Billboard παραμιλούσαν με το Ελληνικό συγκρότημα που λεγόταν Socrates.
Το συνθετικό τους ταλέντο μας δίνει μοναδικά τραγούδια όπως τα κλασσικά: "Starvasion", "Killer", "Queen Of The Universe". Θα χαρακτήριζα το τραγούδι "Starvation" αξεπέραστο και το αρχικό του riff (και όχι μόνο), εφάμιλλο και αναγνωρίσιμο όπως των τραγουδιών "Smoke On The Water (Deep Purple) και "Paranoid" (Black Sabbath).
Αν οι Socrates ήταν Αγγλικό ή Αμερικάνικο συγκρότημα, σίγουρα θα είχαν κάνει διεθνή καριέρα, και πολλά ξένα σχήματα δεν θα είχαν λόγο να υπάρχουν.
Ο ήχος στα πλήκτρα του Βαγγέλη Παπαθανασίου δίνει ένα καινούργιο χρώμα στη μπάντα, τα τραγούδια αποκτούν μια μεγαλειώδεις επική χροιά, έχουν κάτι το εμβατηριακό.
Το παίξιμο του Γιάννη Σπάθα στο κομμάτι "Mountains", επηρεασμένο από παραδοσιακά ακούσματα της Ηπείρου, τον τοποθετεί στο πάνθεων των μεγάλων μουσικών. Όλο το group αποδίδει τα μέγιστα με την κατάλληλη και σωστή κατεύθυνση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το ιδανικό παίξιμο στην κιθάρα, καθιέρωσε τον Γιάννη Σπάθα στο πάνθεον των Ελλήνων κιθαριστών και έγινε συνώνυμο όνομα με την Rock κιθάρα, ενώ το επιβλητικό παίξιμο στο μπάσο του Αντώνη Τουρκογιώργη, του δίνει ένα προσωπικό ύφος. Ενώ ο Τρανταλίδης πίσω από τα τύμπανα είναι φανταστικός, ο ήχος είναι μοναδικός γεμάτος όγκο και βάθος, απίστευτο παίξιμο.
Οι Socrates είναι πια βιρτουόζοι μουσικοί, αυτό το γεγονός κινεί το ενδιαφέρον μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μαρία Φαραντούρη και άλλων.
Στη διάρκεια της διετίας 1976-1978 από τους Socrates πέρασαν επίσης οι μουσικοί Παύλος Αλεξίου και Κώστας Γανωσέλλης στα πλήκτρα.
Το 1978 αποχωρεί από το συγκρότημα ο Γιώργος Τρανταλίδης (ο οποίος δημιουργεί την ίδια χρονιά το jazz σχήμα Sphinx), την θέση του παίρνει ο Νίκος Αντύπας. Την ίδια περίοδο στους Socrates έρχονται ο Παύλος Αλέξιου - Keyboards, και ο Γιώργος Ζηκογίαννης - Bass, (αντικαθιστά τον Αντώνη Τουρκογίωργη στο μπάσο, ο οποίος περνά στην ρυθμική κιθάρα). Με αυτή την σύνθεση ηχογραφούν το album "Waiting For Something" που κυκλοφορεί το 1980, ένα όμορφο και καλοδουλεμένο μουσικό σύνολο τραγουδιών, τα τραγούδια που ξεχωρίζουν από αυτή την δουλειά είναι τα: "Mr. WC", "Lady", "Mountains" (διαφορετική εκτέλεση από αυτή του - Phos)", και "Valley Of Glory". Το album αυτό ηχογραφήθηκε τη χρονική περίοδο ανάμεσα στο Σεπτέμβριο του 1979 και το Φεβρουάριο του 1980, στα Era Studios σε παραγωγή Μίκη Κορίνθιου (παλιό δημοσιογράφο του περιοδικού Ποπ & Ροκ). Το "Waiting For Something" κυκλοφόρησε από νέα δισκογραφική εταιρία την Minos.
Παράλληλα οι Σπάθας - Τουρκογίωργης - Αντύπας, συμμετέχων σε ηχογραφήσεις και περιοδείες του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη και της Μαρίας Φαραντούρη. Σαν καλοί δεκτές μουσικών επιρροών, γίνονται ακόμη καλύτεροι δίπλα σ' αυτούς τους μεγάλους δάσκαλους και ολοκληρώνονται σαν μουσικοί, η διαρκής μελέτη των οργάνων τους καθιστά τους Socrates βετεράνους της Ελληνικής Rock σκηνής.
Με την σύνθεση Σπάθας - Τουρκογίωργης - Αντύπας ηχογραφούν το 1981 το album "Breaking Through" τραγούδια που ξεχωρίζουν αμέσως είναι τα "Born Again", "Master Of Disaster", "Don't You Like". Δυστυχώς αυτό το album δεν είχε την τύχη που θα έπρεπε, χάθηκε γρήγορα αφού δεν ακουστικέ σχεδόν καθόλου. Ο δίσκος αυτός ηχογραφήθηκε στα Stam Studios, σε παραγωγή από τα μέλη του σχήματος.
Μετά την κυκλοφορία του album φεύγουν πάλι για την Αγγλία, αυτή τη φορά προσκεκλημένοι από τον γνωστό παραγωγό-μηχανικό ήχου Vic Coppersmith-Heaven.
Εκεί παίζουν στο γνωστό Rock club "Dingwalls", club από το οποίο ξεκίνησαν την καριέρα τους γνωστοί μουσικοί όπως: Eric Clapton, Jimi Page, Who... και κάνουν μεγάλη εντύπωση με το καλοδουλεμένο Rock που παίζουν.
Ιστορική είναι η άρνηση τους στην μεγάλη χρηματική πρόταση της δισκογραφικής εταιρίας Warner, αξίας 50.000 στερλινών, το οποίο συνεπαγόταν με εγκατάσταση στην Αμερική σε μόνιμη βάση.
Το 1983 τελικά δέχονται ένα παγκόσμιο συμβόλαιο από την Virgin, αξίας 15.000 στερλινών. Μπαίνουν στα studios (Town House, Jam Studios, PRT Studios, Chipping Norton Studios), ενώ κάποια μέρη του δίσκου ηχογραφούνται και στα Ελληνικά Sierra Studios.
Κυκλοφορούν το album "Plaza", με την κάπως λουστραρισμένη παραγωγή από τον Vic Coppersmith-Heaven (Jam, RollingStones, Peter Gabriel, Joe Cocker, Black Sabbath).
Για να επιβληθούν στη διεθνή αγορά, αλλάζουν το όνομα τους από Socrates σε Plaza, αλλάζουν εμφάνιση καθώς και εταιρία. Για τις ανάγκες του album παίρνουν τον στιχουργό του Elton John, Gary Osborne, να βοηθήσει τον Αντώνη Τουρκογίωργη στο γράψιμο των στίχων, ενώ στα "Hot Town" και "Because Of You" συμμετέχει ο κιθαρίστας Louis Bertignac (Telephone).
Αυτός ο δίσκος έχει πιο στρογγυλεμένο light ήχο αν και πρωτοποριακός, σαν άκουσμα είναι διαφορετικός από αυτό που έχουμε συνηθίσει, όχι ότι είναι κακός αλλά... αν και τα τραγούδια "Baby I'm Leaving", "Stray Dogs", "Living In A Hot Town" αξίζουν την προσοχής σας.
Για την προώθηση του δίσκου περιοδεύουν σε Αγγλία και Σκωτία μαζί με το κορυφαίο Hard Rock σχήμα των UFO, σε 24 πόλεις, με αποκορύφωμα την εμφάνιση στο "Hammersmith Odeon" του Λονδίνου στις 14 & 15-Απριλίου-1983, όπου γίνετε κυριολεκτικά χαμός από κάτω, με τον κόσμο να ζητάει πένες και μπαγκέτες από τους Socrates.
Μετά από αρκετό καιρό στην Αγγλία το 1984, νιώθουν υπερβολικά κουρασμένοι και νοσταλγοί της πατρίδας, επιπλέον και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και ότι είναι μεγάλοι πια (πάνω από τα 30), για να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά, αν αυτό γινόταν 10 χρόνια πριν θα το επιχειρούσαν, να μείνουν και να το παλέψουν όσο μπορούσαν.
Επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να επιβληθούν στη διεθνή αγορά και κυρίως στην Αγγλία, αλλά και αυτή η προσπάθεια έμεινε χωρίς αποτέλεσμα.
Έτσι επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα για μερικές συναυλίες και γύρω στο 1986... διαλύονται, και τα μέλη του συγκροτήματος ακολουθούν ξεχωριστές επιτυχημένες προσωπικές καριέρες. Μέλη του συγκροτήματος παίζουν επαγγελματικά με την ορχήστρα του Γιώργου Νταλάρα σε συναυλίες σε Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Οι Σπάθας - Τουρκογίωργης συνεχίζουν την μουσική τους καριέρα είτε με προσωπικούς δίσκους είτε με συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, έτσι μένουν μέσα στη μουσική, αλλά από άλλο όχι και τόσο Rock μετερίζι, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι είναι άνευ καλλιτεχνικής άξιας, το αντίθετο μάλιστα.
Το 1991 επανακυκλοφορούν σε βινύλιο τα 4 πρώτα τους album (από την PolyGram), μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν πολύ δύσκολο να τα βρει κάποιος στην αρχική τους έκδοση, αφού είχαν καταργηθεί αρκετά χρόνια πριν. Έτσι ξανά ήρθαν στα δισκοπωλεία οι ιστορικοί πρώτοι δίσκοι των Socrates.
Έτσι αρχίζουν να ακούγονται ξανά, γίνεται θετικός ντόρος γύρω από το όνομα τους, πολλοί ακούν αυτό το κορυφαίο σχήμα και ψάχνουν απεγνωσμένα την δισκογραφία τους. Το ιστορικό πλέον περιοδικό (Ποπ & Ροκ) το 1996, κυκλοφορεί ένα best of... με ακυκλοφόρητα και μη τραγούδια του σχήματος από 1976 έως το 1983, και πραγματικά γίνεται χαμός, όλοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το σπουδαίο αυτό Ελληνικό σχήμα.
Το 1997 η PolyGram κυκλοφορεί ένα box-set με 5 CD's, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο για Ελληνικό Rock συγκρότημα, αυτό δείχνει ότι οι δισκογραφικές δουλειές των Socrates είναι πλέον κλασσικές και ανεκτίμητες για όλους.
Έτσι είναι θέμα χρόνου και το ίδιο το συγκρότημα να κάνει reunion, τελικά το 1999 προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση του κοινού τους αποφασίζουν να ενωθούν ξανά (Σπάθας - Τουκογίωργης - Τρανταλίδης) και ανακοινώνεται η συναυλία επανένωσης τους, (στον Λυκαβηττό στις 23-Ιουνίου) και γίνεται αμέσως sold-out.
Την ίδια χρονιά μετά από 30 χρονιά καριέρας κυκλοφορεί επιτέλους το πρώτο live album των Socrates, έτσι το αξιοσημείωτο αυτό γεγονός υπάρχει για πάντα σαν παρακαταθήκη για το μέλλον.
Το live album ονομάζετε "Live In Concert 1999", κυκλοφορεί στα τέλη του '99 και είναι ηχογραφημένο σε τρεις συναυλίες τους (Λυκαβηττό - Ιωάννινα - Πετρούπολη), την παραγωγή έχουν αναλάβει οι Σπάθας - Τουρκογίωργης - Τρανταλίδης. Εκτός των μεγάλων επιτυχιών του group περιέχει και τρία ακυκλοφόρητα τραγούδια τα "Justice", "The Visitor" και "High Speed Ride", ενώ ακόμα διασκευάζουν 4 τραγούδια του Jimi Hendrix τα "Voodoo Chile", "Red House", "Little Wing" και "Message Of Love", μαζί τους συμμετέχει και ο Δημήτρης Μπέλλος στα πλήκτρα. Επίσης έχουν συμπεριλάβει άλλες 2 διασκευές στα εξής τραγούδια "I Just Wanna Make Love To You" (Willie Dixon) και "Bring It On Home To Me" (SamCooke).
Οι Socrates ακούγονται ακόμη και σήμερα πρωτοποριακοί όπως ήταν και στην αρχή της καριέρας τους, και φαίνεται ότι τα χρόνια της απουσίας τους σαν συγκρότημα, έχουν απλώς ισχυροποιήσει τον μύθο τους.
Την ίδια χρονιά πραγματοποιούν περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, και έτσι δίνουν την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να τους θυμηθούν ξανά, αλλά και στους πιο μικρούς να τους γνωρίσουν.
Μέχρι και σήμερα , σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα, με κυριότερο βάρος τις εμφανίσεις στην Αθήνα.
Το 2006 και συγκεκριμένα στις 12-Ιουλίου, ήταν support στην συναυλία των μοναδικών Toto στην χώρα μας.
Όπου βρείτε την ευκαιρία να τους δείτε ζωντανά μη το αμελήσετε, κάντε αυτή την χάρη στον εαυτό σας, (αν και χωρίς τον Τρανταλίδη που έχει αποχώρηση, την θέση του έχει πάρει ο Μάκης Γιούλης ενώ στα πλήκτρα βρίσκουμε τον Αστέρη Παπασταματάκη), θα είναι μια εμπειρία να δείτε αυτό τον μύθο που λέγετε Socrates, μπροστά σας ζωντανά.
Το group με τους πιο φανατικούς οπαδούς στην Ελλάδα, έχουν εδώ και καιρό έτοιμο νέο υλικό, αλλά ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει τίποτα, τι περιμένετε;
Τέλος, οι Socrates κατάφεραν με την διεθνή τους καριέρα να βάλουν την Ελλάδα μια για πάντα στις εγκυκλοπαίδειες της Rock μουσικής.
Είναι το μοναδικό Ελληνικό συγκρότημα που παρέμεινε σε παγκόσμια μουσική τροχιά για περισσότερα από 30 χρόνια.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

1st_lpSOCRATES DRUNK THE CONIUM (1972)
LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Guitars, Elias Boukouvalas - Drums.
SIDE I: Live In The Country, Something In The Air, Bad Conditions, It's A Disgusting World.
SIDE II: Close The Door And Lay Down, Blind Illusion, Hoo Yeah, Underground, Starvation.




taste_the_coniumTASTE OF CONIUM (1972)

LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Guitars, Elias Boukouvalas - Drums.
SIDE I: Wild Satisfaction, Good Morning Blues, See See Rider.
SIDE II: Door Of The Dream, Waiting For The Sun, A Trip In The Sky, It's OK, Born To See Be Free, She's Gone Away.




on_the_wingsON THE WINGS (1973)
LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Lead Guitar, Gus Doukakis - Guitar, George Trandalidis - Drums.
SIDE I: Who Is To Blame, Distruction, Naked Trees, Death Is Gonna Die.
SIDE II: This Is The Rats, Lovesick Kid's Blues, On The Wings Of Death, Breakdown, Triping In A Crystal Forest, Regulations (If I Were A President).



phos_originalPHOS (1976)
LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Guitars, George Trandalidis - Drums, (Special quest: Vangelis Papathanassiou - Keyboards).
SIDE I: Starvation, Queen Of The Universe, Every Dream Comes To An End, The Bride.
SIDE II: Killer, A Day In Heaven, Time Of Pain, Mountains.



waiting_for_somethingWAITING FOR SOMETHING (1980)
LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Guitar, John Spathas - Lead Guitar, George Zikoyannis - Bass, Nikos Antipas - Drums, Pavlos Alexiou - Keyboards.
SIDE I: Mr. WC, Most People I Know, Endless, Mountains.
SIDE II: Lady, Through The Dice, Valley Of Glory, Magic Mirror.




breaking_throughBREAKING THROUGH (1981)
LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Guitars, Nikos Antipas - Drums.
SIDE I: Don't You Like, Falling Angel, Born Again, Hot Blooded Blues.
SIDE II: More And More, Jenny And Penny, Master Of Disaster, Breaking Through.



socplazaPLAZA (1983)
LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Guitars, Nikos Antipas - Drums.
SIDE I: Backroom Boy, Stray Dogs, Burning Stage, Jump Into The Fire, Sky Ride.
SIDE II: Love Like Dynamite, Living In A Hot Town, For Every Clown, Baby I'm Leaving, F.F.F.F.Fashion.



live_in_concert_99LIVE IN CONCERT '99 (1999)
LINE-UP: Antonis Tourkogiorgis - Vocals/ Bass, John Spathas - Guitars, George Trandalidis - Drums, (Dimitris Bellos - Keyboards).
CD: Justice, Starvation, Queen Of The Universe, Stray Dogs, Killer, For Every Clown, The Visitor, Born Again, I Just Wanna Make Love To You, High Speed Ride,
Bring It On Home To Me, Living In A Hot Town, Voodoo Chile, Red House, Little Wing, Message Of Love, Mountains.



SINGLES
PERSONS: Drive My Mustang/ All The World Is Mine (1966)
PERSONS: John's Flight/ Young Girl (1968)
PERSONS: Είσαι Το Κορίτσι Π' Αγαπώ/ Μόνο Μια Φορά (1969)
SOCRATES: Κλείσ' Τα Μάτια Σου Και 'Ακου/ Έλα Κοντά Μου (1970)
SOCRATES: Take A Ride In The Sky/ Flying And Dreaming (1970)
SOCRATES: My Only Fellow/ Friends Blues (1971)
SOCRATES: Starvation/ Live In The Country (1972)
SOCRATES: Highway Triper/ Don't Be Long (1974)
SOCRATES: Starvation/ Queen Of The Universe (1976)
SOCRATES: Justice (1999)

ΣΥΛΛΟΓΕΣ
Θα σας παρουσιάσω μερικές μόνο από τις συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει.

ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ (1971)
Η ιστορική πλέον ζωντανή συλλογή που κυκλοφόρησε το 1971, περιλαμβάνει τα καλύτερα Ελληνικά Rock σχήματα τις εποχής (Εξαδάκτυλος, Δάμων Και Φιντίας, Δ. Γλέζου).
Οι Socrates συμμετέχουν σε αυτό το album με το instrumental κομμάτι "Ηλεκτρικός Σωκράτης", που δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο δίσκο τους.
THE SINGLES COLLECTION (1996)
Συλλογή που κυκλοφόρησε το περιοδικό (Ποπ Και Ροκ), και περιλαμβάνει τα singles του group από 1966 έως το 1976, καθώς και δυο τραγούδια από το LP "Plaza".
Σύνολο 17 τραγούδια.
THE COMPLETE POLYDOR YEARS (1997 BOX-SET)
Το Box-set αυτό κυκλοφορεί το 1997 και περιέχει τα albums που ηχογράφησαν οι Socrates για λογαριασμό της PolyGram.
Αυτά είναι τα εξής: "Socrates Drunk The Conium", "Taste Of Conium", "On The Wings" και "Phos". Ενώ περιέχει επίσης ένα booklet 40 σελίδων με την ιστορία του σχήματος, καθώς και ένα bonus CD με 8 τραγούδια από singles
THE ORIGINAL SINGLES (2005)
Συλλογή που περιλαμβάνει 8 τραγούδια, δυο εκ τον οποίον είναι με Ελληνικό στίχο.
THE VERY BEST OF... (2005)
Συλλογή που περιέχει τα 14 καλύτερα τραγούδια των Socrates.
14 ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (2006)
Όπως λέει και ο τίτλος της συλλογής αυτής, περιέχει 14 τραγούδια του group. 





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις