«Είναι το καρπούζι υγιεινό;»… και άλλοι καλοκαιρινοί μύθοι

Καλοκαιρινοί μύθοι (2)

Ψάχνετε τις απαντήσεις για «μύθους» που «κουβαλούν» πολλές καλοκαιρινές τροφές; Είμαστε εδώ για να τους καταρρίψουμε και να λύσουμε τις απορίες σας!

Υπάρχουν διαδεδομένες απόψεις σχετικά με διάφορες τροφές και επίμονοι «μύθοι», που φαίνεται να κρατούν καλά. Για να είστε πραγματικά υγιείς αυτό το καλοκαίρι, αποκαταστήστε την κοινή λογική και ξεπεράστε τους παρακάτω πέντε διατροφικούς μύθους…

  • Μύθος # 1. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό

Η αλήθεια: Το σκόρδο μπορεί να μας προστατεύει από το… μάτιασμα, αλλά σίγουρα δεν διώχνει τα κουνούπια. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, εξέτασαν αυτή τη θεωρία, χωρίς επιτυχία, αν και υποστήριξαν ότι ίσως οι συμμετέχοντες δεν είχε φάει αρκετό σκόρδο για να φανούν κάποια αποτελέσματα.

  • Μύθος # 2: Το να κάνουμε κοιλιακούς είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά

Καλοκαιρινοί μύθοι (3)

Η αλήθεια: Οι ασκήσεις κοιλιακών, μπορεί να βοηθούν στην ενδυνάμωση της κοιλιάς σας, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για ένα επίπεδο στομάχι. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα, το καστανό ρύζι ή το πλιγούρι, μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση του λίπους της κοιλιάς. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, τα άτομα που κατανάλωναν 3 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως (όπως 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο καφέ ρύζι) την ημέρα, έχασαν περισσότερο βάρος και ειδικότερα, περισσότερο κοιλιακό λίπος από ό, τι εκείνοι που έτρωγαν λιγότερο από το ένα τέταρτο μιας μερίδας.

  • Μύθος # 3: Το καρπούζι είναι νόστιμο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό

Η αλήθεια: Αν και το καρπούζι αποτελείται κατά μεγάλο ποσοστό από νερό και είναι χαμηλό σε θερμίδες (μόνο 46 για κάθε γεμάτο φλιτζάνι), είναι ιδιαίτερα θρεπτικό για τον οργανισμό μας. Εκτός από βιταμίνη C (το 20% την ημερήσιων αναγκών μας ανά φλιτζάνι), αυτό το νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο, περιέχει λυκοπένιο, το πολύτιμο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στις ντομάτες και τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους, το οποίο συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου.

  • Μύθος # 4: Τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο ακριβά

Καλοκαιρινοί μύθοι (1)

Η Αλήθεια: Τα φρέσκα προϊόντα στη λαϊκή αγορά, δεν είναι ακριβότερα από αυτά στα μανάβικα ή στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, στις λαϊκές μπορούμε να αγοράσουμε φρεσκότατα εποχικά προϊόντα, ενώ, αν και τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ ανανεώνονται συνεχώς, έχουν μαζευτεί ή κοπεί τουλάχιστον μερικές μέρες νωρίτερα.

  • Μύθος # 5: Τα ωμά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα

Οι «οπαδοί» των ωμών τροφίμων ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση των τροφών σε ακατέργαστη μορφή, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων που καταστρέφονται στο μαγείρεμα. Υπάρχει βέβαια μια λογική σε αυτό, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, αλλά όμως ευνοεί άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες, που το καθιστά καλύτερα απορροφήσιμο.

Επιπλέον, ακόμη κι αν διατηρήσουμε τα ένζυμα, αποφεύγοντας το μαγείρεμα των τροφών, τα περισσότερα από αυτά, θα καταστραφούν ούτως ή άλλως μέσω της πέψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια δίαιτα ωμοφαγίας είναι κατ’ ανάγκην ανθυγιεινή. Αντίθετα, μια μελέτη του 2005 στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν μια ωμοφαγική δίαιτα, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά, το 38% από τα 201 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μιας θρεπτικής ουσίας που είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς.

Πηγή: clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις