7 τρόποι για να «ρουφήξετε» τη ζωή

Αν νιώθετε ότι έχετε φτάσει σε τέλμα και δεν είστε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας, αφήστε την ευτυχία να έρθει με τους παρακάτω απλούς τρόπους…


Προσπαθείτε να χαράξετε μια πορεία για να εκπληρώσετε τα όνειρά σας; Ή μήπως… ζείτε χωρίς πυξίδα ελπίζοντας να βρείτε το δρόμο σας με κάποιον τρόπο; Ό,τι κι αν ισχύει, αν νιώθετε ότι έχετε φτάσει σε τέλμα, αφήστε την ευτυχία να έρθει στη ζωή σας με τους παρακάτω απλούς τρόπους ...

Μην προσπαθείτε να «αγοράσετε» την ευτυχία

Θα νιώθατε ευτυχισμένοι αν είχατε 100 καινούργια ζευγάρια παπούτσια Jimmy Choos ή μια ολοκαίνουργια BMW; Ίσως στην αρχή, αλλά όσο θα περνούσε ο καιρός θα θέλατε «περισσότερα, μεγαλύτερα, καλύτερα και διαφορετικά σε ένα ατέρμονο κυνήγι της μόδας». Τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας, ζωντανεύουν όταν αγοράζετε κάτι καινούργιο που σας αρέσει πολύ, αλλά στη συνέχεια το συναίσθημα εξασθενεί. Στο κάτω κάτω, αν μπορούσαμε να «αγοράσουμε» πραγματικά την ευτυχία, πολλοί θα το είχαν κάνει ήδη.


Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα χρήματα είναι το μυστικό για την ικανοποίηση, σκεφτείτε το εξής: Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Illinois, οι μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική και οι φυλές των Μασάι στην Ανατολική Αφρική (απλοί βοσκοί), παρουσιάζουν τα ίδια επίπεδα ευτυχίας, ανεξάρτητα από τις οικονομικές διαφορές τους. Σε απλά Ελληνικά: Το χρήμα δε φέρνει την ευτυχία.

Βγείτε με φίλους

Μπορεί το να δείτε μια ταινία με τους φίλους σας, να σώσει τη ζωή σας; Ίσως ναι, αν σκεφτεί κανείς ότι η μοναξιά είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και της κατάθλιψης.


Η αλληλεπίδραση με φίλους διώχνει το άγχος και απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που καταπραΰνει και ηρεμεί. Ίσως αυτό είναι εν μέρει και ο λόγος που εδώ και αιώνες, άνδρες και γυναίκες βγαίνουν συχνά με φίλες ή φίλους του ίδιου φύλου, ή ασχολούνται με κοινά χόμπι.

Βέβαια, ενώ βοηθά να έχουμε στενούς φίλους, είναι επίσης σημαντικό να αλληλεπιδρούμε και με ανθρώπους έξω από αυτόν τον κύκλο. Κάθε είδος θετικής αλληλεπίδρασης, από το να χαμογελάσουμε στη σερβιτόρα, ή το να κουβεντιάσουμε με το γείτονά μας, μπορεί να τονώσει τη διάθεσή μας.

Απαντήστε στο… κάλεσμα της άγριας φύσης

Ο ζωγράφος Κλοντ Μονέ είπε κάποτε, «Ο πλούτος μου, προέρχεται από τη φύση, την πηγή της έμπνευσής μου». Ακολουθήστε τη συμβουλή του και αποκαταστήστε την επαφή σας με τη φύση. Θα μειώσετε έτσι τα επίπεδα του άγχους σας, θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα νιώσετε το αίσθημα της ηρεμίας.


Αν δεν έχετε χρόνο για ένα μικρό ταξίδι στη εξοχή, πηγαίνετε για μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο, για να αποκομίστε παρόμοια οφέλη. Ακόμη και μια ματιά σε έναν δεντρόφυτο δρόμο ή στο μπλε του ουρανού, από το παράθυρο του γραφείου σας, θα ενισχύσει τη διάθεση και την παραγωγικότητά σας.

Κάντε τα μικρά πράγματα να μετράνε

Το ξυπνητήρι σας χτύπησε εγκαίρως για να πάτε στη δουλειά το πρωί. Αν η σκέψη αυτή δε σας γεμίζει χαρά, αναρωτηθείτε τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε χτυπήσει καθόλου; Θα είχατε ξυπνήσει αργά, θα τρέχατε να προλάβετε, μπορεί να ξεχνάγατε την τσάντα σας και τελικά να φτάνατε στο γραφείο αναμαλλιασμένοι. Ακόμη χειρότερα, τι θα γινόταν αν δεν ξυπνάγατε καθόλου;


Σε μια τυπική ημέρα, άπειρα πράγματα πάνε όπως είναι προγραμματισμένα: το μπάνιο έχει ζεστό νερό, τα αγαπημένα σας δημητριακά είναι στο ντουλάπι, το αυτοκίνητό σας δουλεύει και ο υπολογιστής σας είναι ανοιχτός. Είμαστε συχνά σε «αυτόματο πιλότο» και δεν εκτιμάμε τα καλά πράγματα γύρω μας. Αντί να μιζεριάζετε, επικεντρωθείτε στα θετικά που είναι ακριβώς μπροστά σας.

Ακολουθήστε τα «πάθη» σας

Τα πάθη μας, μας καθοδηγούν. Αλλά μερικοί από εμάς έχουμε «κολλήσει» τόσο στην καθημερινή ζωή μας, που τα παραμελούμε. Κάντε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: «Αν ο Θεός παρουσιαζόταν και μου έλεγε να ακολουθήσω τα όνειρά μου, τι θα έκανα πρώτα;».


Νιώθετε εγκλωβισμένοι; Ήρθε η ώρα για μια βοήθεια από το παρελθόν. Τι σας άρεσε να κάνετε ως παιδί; Ποιους νιώθετε πραγματικά φίλους σας; Πότε αισθανθήκατε πραγματικά ευτυχισμένοι τελευταία και τι είχε συμβάλει σε αυτό;

Οι απαντήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τα πάθη σας. Για περισσότερες ιδέες, κάντε μια λίστα με πράγματα που θέλατε πάντα να κάνετε και κάντε τα. Χορέψτε tango, μάθετε γερμανικά, ξεκινήστε αναρρίχηση, γράψτε ένα ποίημα ... οτιδήποτε θέλετε να κάνετε για σας.

Συγχωρήστε τον εαυτό σας

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ένα όριο, όσον αφορά στις αποσκευές που μπορείτε να έχετε μαζί σας. Κρίμα που δεν μπορούμε να θέτουμε όρια στον εαυτό μας, όταν πρόκειται για… συναισθηματικές αποσκευές. Το να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα λάθη του παρελθόντος, μας αποτρέπει από το να ευτυχήσουμε στο παρόν.


Το «κλειδί» για συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, είναι να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τα λάθη μας και να μάθουμε από αυτά. Πώς μας έχουν κάνει πιο δυνατούς και σοφούς; Χρησιμοποιήστε τα διδάγματα του παρελθόντος για να λάβετε καλύτερες αποφάσεις σήμερα. Η συγχώρεση είναι μια συνεχής διαδικασία. Μπορεί να πάρει μήνες, ακόμη και χρόνια. Αλλά εν τω μεταξύ, εστιάστε στο παρόν.

Ζήστε την κάθε στιγμή

Οι βόλτες για ποτό, οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή μια ημέρα άδειας από τη δουλειά, μπορεί να σας κάνουν να περνάτε καλά. Αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπο της ζωής σας; Τι γίνεται με το χρόνο που αφιερώνετε στη δουλειά ή σε υποχρεώσεις;


Οι περισσότερες ώρες της ζωής μας, ξοδεύονται σε «εργασίες» που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί, όπως το να βάζουμε βενζίνη, να βρισκόμαστε «κολλημένοι» στην κίνηση, ή στην ουρά στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, συχνά απορρίπτουμε αυτές τις στιγμές, θεωρώντας πως δεν αποτελούν μέρος της πραγματικής ζωής μας.

Με αυτή την στάση, χάνουμε το 80% της ζωής μας, καθώς, αν υπάρχει κάτι που μοιάζει με μια μαγική σφαίρα, είναι η δυνατότητα να βρισκόμαστε πλήρως παρόντες σε όλα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της ζωής μας.

Ζείτε τη ζωή σας στο έπακρο;

Ο Τζέιμς Ντιν είπε κάποτε, «ονειρέψου σα να ζεις για πάντα, ζήσε σα να ήταν να πεθάνεις σήμερα». Εκπληρώνετε τις επιθυμίες και τα «θέλω» σας, ή είστε «σκλάβοι» της καθημερινότητας;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις