Αδυνατίστε με τον ύπνο!

Επιτέλους, ένα νέο που θα... απολαύσουμε με την ψυχή μας: όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πως ο ύπνος μάς βοηθά να αδυνατίσουμε. Ποιο είναι λοιπόν το πιο απαραίτητο αξεσουάρ, αν θέλετε να αδυνατίσετε; Ενα κρεβάτι, ένα αναπαυτικό μαξιλάρι και ένα καινούργιο σετ μαλακά σεντόνια! Είναι γνωστό πως η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου που κάνουμε επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας που έχουμε μέσα στην ημέρα, αλλά νέες μελέτες δείχνουν πως ο ύπνος επηρεάζει και το βάρος μας, το πού αποθηκεύουμε το λίπος και το τι συμβαίνει όταν προσπαθούμε να το αποβάλουμε.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από παχυσαρκία κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα. Τώρα πια, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι ώρες που αφιερώνουμε στην αγκαλιά του Μορφέα επηρεάζουν και όλους εμάς που δεν πάσχουμε από παχυσαρκία αλλά θέλουμε μόνο να απαλλαγούμε από μερικά περιττά κιλά.

Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου έδειξε πως το γκρουπ εκείνων που κοιμήθηκαν πάνω από οκτώ ώρες σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων κατάφεραν να χάσουν 700 γραμμάρια λίπους παραπάνω από το γκρουπ των ανθρώπων που, ενώ ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα, δεν κατάφεραν να κοιμηθούν αρκετά.

Ο ρόλος των ορμονών

Οσοι στερούνται ύπνο παράλληλα δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας που τους κυριεύει και αυτό διότι μια σειρά από ορμόνες, καθοριστικής σημασίας όταν πρόκειται για τη ρύθμιση του βάρους, είναι αποσυντονισμένες. Η λεπτίνη, για παράδειγμα, η ορμόνη που καθορίζει το πόσο πεινάμε, είναι σε χαμηλά επίπεδα σε ανθρώπους που πάσχουν από αϋπνίες, ενώ, αντίθετα, η γκρελίνη, η ορμόνη που αυξάνει την όρεξη, στους ίδιους ανθρώπους είναι ανεβασμένη μέχρι και 30%.

Οι λάθος επιλογές

Στην πραγμαατικότητα, οι κουρασμένοι άνθρωποι τρώνε περίπου 200 θερμίδες παραπάνω απ’ ό,τι οι συνάνθρωποί τους και αυτό δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στη σταδιακή αύξηση του βάρους. Επιπλέον, μπροστά στο δίλλημα να διαλέξουν για σνακ κάτι υγιεινό, όπως ένα φρούτο, ή μια λιγότερο υγιεινή επιλογή συνήθως επιλέγουν κάτι που να περιέχει ζάχαρη, όπως ένα γλυκό. Και αυτό τελικά επηρεάζει ακόμα περισσότερο το βάρος τους, αφού οι τροφές με ζάχαρη αυξάνουν την ινσουλίνη, η οποία έχει ως συνέπεια να σταματάει ο οργανισμός να καίει λίπος αποτελεσματικά, εξηγούν οι ειδικοί.

Πρόκειται λοιπόν για μια αλυσιδωτή αντίδραση: η έλλειψη ύπνου προκαλεί κούραση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό και αυτό με τη σειρά του μας οδηγεί να τρώμε περισσότερη ζάχαρη.



Τρώτε σωστά, για να κοιμηθείτε καλά

Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις