THE BLUES ROCK NIGHTS
Ημερομηνία: 26 / 2 / 2010
Ώρα: 22:00
Εισιτήριο: 20 €
Τίτλος Παράστασης:

Στις 26 και 27 Φεβρουαρίου , τα blues γιορτάζουν!! Τέσσερα ιερά τέρατα της εγχωρίας και παγκόσμιας blues σκηνής, σας υποδέχονται στην πιο ιστορική σκηνή της πόλης, για ένα διήμερο live blues rock happening που θα μείνει στην ιστορία..!!

THE BLUES ROCK NIGHTS (26 & 27/2/10)

10Feb26-27

Σχήμα/Γκρουπ: THE BLUES ROCK NIGHTS - Nick Gravenites / Nick & The Backbone / Angela Brown / Blues Wire
MySpace:
Ιστοσελίδα: http://
Πληροφορίες: O Nick Gravenites, ή..Nick the Greek.. δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ανήκει σ’ εκείνους τους κιθαρίστες που ξεκίνησαν με folk και blues βάσεις, για να μπολιάσουν τη μουσική τους με γενναίες δόσεις ψυχεδέλειας, ζώντας την πολιτιστική έκρηξη των 60s.

Συνθέσεις του ηχογραφήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από τεράστιες προσωπικότητες, καλλιτέχνες και συγκροτήματα του παγκόσμιου rock στερεώματος.
Ο ελληνικής καταγωγής Νίκος Γκραβενίτης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1938 και είναι ο πρώτος λευκός που τόλμησε και μπήκε στα «κατάμαυρα» μπαρ - με το πιστόλι στην τσέπη - για να ακούσει τη μουσική που του αρέσει και αγαπάει από μικρός, τα μπλουζ.
Τα τραγούδια που έγραψε για την Janis Joplin ή για τους Butterfield Blues Band, τραγούδιουνται και παίζονται σε δεκάδες εκτελέσεις μέχρι σήμερα, ενώ η τελευταία μεγάλη συνεργασία του με τον John Cipollina, πρώην μέλος των Quicksilver Messenger Service έμεινε για πάντα στην ιστορία του λευκού αμερικάνικου μπλουζ.
Ο Nick είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες της αμερικάνικης σκηνής από το ροκ μέχρι το ρυθμ’ εντ μπλουζ και την ποπ και παραμένει δραστήριος μέχρι και σήμερα γράφοντας όπως πάντα τραγούδια για τους καιρούς και τις συνήθειες που αλλάζουν για τους φίλους του και για τις όλο και λιγότερες καλές στιγμές.


Nick and the Backbone

Οι Nick and the Backbone είναι το συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε το 1995 από τον Νίκο Ντουνούση, γνωστό ως τότε στα ακροατήρια του Blues ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Blues Wire στων οποίων την εξέλιξη συνέβαλε καταλυτικά κατά την δωδεκάχρονη θητεία του.
Ο Νίκος Ντουνούσης πρωτοασχολήθηκε με τη μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 70. Με φίλους απο το σχολείο ιδρύει το συγκρότημα GHETTO που κινείται στο χώρο της καθαρά ανεξάρτητης rock n roll σκηνής. Το 1983-84 συνεργάζεται με τους BLUES GANG και το 1985 γίνεται βασικό τους μέλος. Το 1985 η μπάντα ηχογραφεί το δεύτερο και τρίτο άλμπουμ της “On a second thought” και “Five Live” και μετονομάζεται σε Blues Wire. Οι Blues Wire θα στηρίξουν για πολλά χρόνια τους δύο βασικούς χώρους ζωντανής μουσικής της Θεσσαλονίκης: το Παραρλάμα ‘86-’90 και το Μύλο ‘91-‘96. Συνεχίζουν την πορεία τους με μία μεγαλη δισκογραφία, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή σε Blues Φεστιβάλ της Ευρώπης, έως το 1995, όταν ο Νίκος αποχωρεί, για να συστήσει το προσωπικό τρίο NICK and the BACKBONE με τους Γιώργο Αθανασιάδη και Γιώργο Παπάζογλου, συνεργάτες απο την εποχή τών GHETTO.
Η καθαριστική του δεινότητα έχει κατά πολλούς «ξεφύγει» από τα ελληνικά δεδομένα, γεγονός που καθιστά την δημιουργία του προσωπικού του group απόλυτα αναμενόμενη στα ακροατήρια του σύγχρονου rock-blues.
Το πλούσιο ήδη προσωπικό υλικό του Νίκου Ντουνούση, διοχετεύεται στο νέο συγκρότημα μαζί με διασκευές από θρυλικούς κιθαρίστες, όπως ο STEVΙE RAY VAUGHAN , ο ALBERT KING ,ο ALBERT COLLINS, ο LONNIE MACK, ο ERIC CLAPTON και ο JIMMY HENDRIX, που αποκτούν σάρκα και οστά στα χέρια του Νίκου και την «ηχητικά» εκρηκτική σφραγίδα των BACKBONE. Ακολουθούν αρκετές εμφανίσεις και συναυλίες στις οποίες συμμετέχει πλέον και ο Florian Micuta - στα πλήκτρα.
Την περίοδο 1997-98 το γκρούπ πραγματοποιεί δύο επιτυχημένες περιοδείες σε συνεργασία με τον Nick Gravenites και συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες του BLUES, όπωs o Louisiana Red, ο Johnny Nicolas η Nelly Travis και ο Phil Guy. Το 1999 κυκλοφορεί η πρώτη δισκογραφική δουλειά των NICK and the BACKBONE με τιτλo “Cracking Under Pressure” από την Ano Kato Records, σε συνθέσεις του Νίκου και με την συμμετοχή του ελληνοαμερικανού θρύλου της γενιάς του Chicago Blues, Nick Gravenites στο τραγούδι. Είναι η πρώτη φορά που ο Nick Gravenites συμμετέχει σε μια blues δισκογραφική δουλειά εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην καριέρα του έχει συνεργαστεί μόνο με κορυφαίους μουσικούς του είδους (Michael Bloomfield - John Cipollina – Paul Butterfield) καθιστά αυτή τη συνεργασία ιδιαίτερα σημαντική. «Το Τexas blues συναντά το Chicago» γράφουν οι κριτικές του δίσκου, με ευρωπαϊκές πινελιές τύπου Eric Clapton απο τα χέρια του Νίκου και ωμό, δυνατό, «Τεξάνικο» τύπου SRV and DOUBLE TROUBLE background από τους BACKBONE. Θεματικά οι στίχοι των τραγουδιών ασχολούνται με την φιλία και την διάρκειά της (JUST A LITTLE TIME),τον έρωτα και τις ιδιοτροπίες του (RIDING WITH THE BLUES – THE DREAM THAT IS GONE) , αλλά και τον προβληματισμένο χαρακτήρα του σύγχρονου ανθρώπου όπως στην περίπτωση του ομώνυμου «CRACKING UNDER PRESSURE» που γράφτηκε την εποχή του τελευταίου «εμφύλιου» πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.Ο δίσκος κλείνει με το «HEAVEN’S GATES», ένα τραγούδι αφιερωμένο στην μνήμη και συγκινησιακά φορτισμένο απο τον πρόωρο χαμό, ενός από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, του STEVIE RAY VAUGHAN.
Στη συνέχεια, 2 νέα μέλη έρχονται στην μπάντα, ο Νίκος Σαλωνίτης στο μπάσο και ο Θάνος Mιχαηλίδης στα τύμπανα και το 2000 ακολουθεί μία επιτυχής συνεργασία με τον θρύλο του μπλούζ του Σικάγου Phil Guy με εμφανίσεις στα μπλούζ φεστιβάλ της Αθήνας και των Σκοπίων. Για το διάστημα 2001- 4 το συγκρότημα συνεχίζει τις εκρηκτικές του ζωντανές εμφανίσεις, κερδίζοντας όλο και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σταθμός στην σειρά των συναυλιών τους τα αφιερώματα στον JIMMY HENDRIX και τον STEVΙE RAY VAUGHAN, που συζητήθηκαν πολύ από τα ακροατήρια που τα παρακολούθησαν σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Άλλωστε ο τρόπος που εδώ και χρόνια ο LOUISIANA RED τον αποκαλεί - STEVIE RAY junior -τα λέει όλα.
Απο το 2005, το συγκρότημα συνεχίζει τις εμφανίσεις του με νέα σύνθεση: Στα τύμπανα σε μια θρυλική επανένωση έρχεται ο Αλέξανδρος Αποστολάκης WWW.ALEX APOSTOLAKIS.COM, 12 και πλέον χρόνια συνεργάτης του Νίκου απο την εποχή των BLUES WIRE και στο μπάσο ο Λάζαρος Λαζαρίδης. Δύο απο τους πιο έμπειρους μουσικούς της σύγχρονης, αυτοσχεδιαζόμενης, ρυθμικής μουσικής στην Ελλάδα μαζύ με ένα νέο ταλέντο στή θέση τού μπασίστα ,αποτελούν μία ομάδα που υπόσχεται πολλά. Επίσης ο Αλέκος Σπανίδης,όταν οι υποχρεώσεις το επιβάλουν, αντικαθιστά τον Αλέξανδρο Αποστολάκη στη θέση του ντράμερ. Οσο για την δισκογραφία ,παρά την «στενή», ισoπεδωτική στάση των περισσότερων δισκογραφικών εταιριών στην Ελλάδα,πού συνεχίζουν να παραμένουν αμέτοχες στην δημιουργικότητα, οι NICK and THE BACKBONE πιστεύουν ότι δέν έχουν πεί ακόμη τον τελευταίο τους λόγο, μάλλον όλα αυτά είναι μόλις η αρχή, άποψη πού συμμερίζεται καί το ακροατήριο τους πού τελευταία απαιτεί όλο και πιό έντονα μία δεύτερη δισκογραφική δουλειά.

Angela Brown

Στην Αμερική συχνά την αποκαλούνε “The hottest lady in town” εξαιτίας του ατμού που αναδύεται από το κορμί της, όταν ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή, θέλοντας έτσι να δείξουν το πόσο έντονα ζει το τραγούδι αυτή η μοναδική ερμηνεύτρια..

..για την οποία μάλλον πρέπει να ευχαριστήσουμε τη θεά τύχη που την έσπρωξε στο τραγούδι..

..αφού αν και σαν κοριτσάκι πήρε μέρος αρκετές φορές σε παιδικές και σχολικές χορωδίες, η ευκαιρία να τραγουδήσει επαγγελματικά της δόθηκε αρκετά αργότερα, στο κολλέγιο, για ένα μιούζικαλ, ενώ εκείνη ακόμα δοκίμαζε τις υποκριτικές της ικανότητες στο θέατρο!! ..και τραγούδησε.. και -πως- τραγούδησε!!

Από τότε όλα πήραν το δρόμο τους, το 1980 έγινε πρώτο όνομα στους “Erwin Helfer & the Chicago Allstars” και δύο χρόνια αργότερα ήταν η σειρά της Ευρώπης να ακούσει το όνομα και τη φωνή της Angela Brown.Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές και δίκαια την αποκάλεσαν “The Bessie Smith of the 80s”!!

Αυτό ήταν η, Angela Brown έκανε την Ευρώπη «δεύτερο της σπίτι» κάτι που απογείωσε οριστικά την καριέρα της, ανάμεσα σε top καλλιτέχνες των blues και της jazz, στα πιο φημισμένα festival, όπως τα Montreux Jazz Fest (CH), North Sea Jazz Festival (NL), Ascona Jazz Festival (CH), ... η Angela Brown, αυτή η σπουδαία και σπάνια φωνή, αυτή η τόσο δυναμική και εκφραστική ερμηνεύτρια, έχτισε και χτίζει ένα μύθο που γοητεύει ακόμα..

Γι’ αυτό, οποίος έχει την ευκαιρία να την απολαύσει ζωντανά, να σιγουρευτεί πως δεν θα την χάσει, ώστε να καταλάβει ζωντανά, τη διαχρονική φράση που χρησιμοποιεί η Angela για τη ζωή και τη δουλειά της.. “Love is all, so let the good times roll.”

BLUES WIRE

Οι Blues Wire αποτελούν μια μοναδική περίπτωση για την ελληνική πραγματικότητα.

Έχουν χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο συγκρότημα του είδους όχι μόνο στην χώρα τους αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Ένα σχήμα που διατηρείται για πάνω από 20 χρόνια είναι κάτι σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα, πόσο μάλλον για τα Ελληνικά, με την επισήμανση πως η μουσική είναι η δουλειά τους, και όχι κάποιου είδους χόμπι ή παράλληλη ενασχόληση.

Στο ενεργητικό τους έχουν πάνω από 10 δίσκους, αμέτρητες συναυλίες, δεκάδες εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, και το σπουδαιότερο μια πλειάδα συνεργασιών με κορυφαία ονόματα του είδους, αλλά και την εκτίμηση και αποδοχή των συναδέλφων τους

Δημιουργήθηκαν το 1983 από τους Ηλία Ζάικο και Σωτήρη Ζήση και οι αρχικές εμφανίσεις τους πραγματοποιήθηκαν ως BluesGang.

Με αυτό το όνομα ηχογράφησαν τους 3 πρώτους δίσκους τους, μεταξύ αυτών και ο πρώτος μπλουζ δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας, και συνέχισαν ως το 1986 όταν και μετονομάστηκαν σε Blues Wire.

Έκτοτε με θαυμαστή συνέπεια και αφοσίωση συνεχίζουν μία πορεία, μέσα και ανάμεσα στα μπλουζ, προσθέτοντας πινελιές προσωπικού ύφους με αποτέλεσμα μία κατάθεση με άποψη, άμεσα αναγνωρίσιμη και σεβαστή.

Από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, έχουν εμφανιστεί σε φεστιβάλ και κλαμπ πολλών Ευρωπαϊκών χωρών αποσπώντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό των ακροατών αλλά και τα κολακευτικά σχόλια των δημοσιογράφων του ξένου τύπου.

Ξεκινώντας από το θρυλικό Παραρλάμα (το πρώτο αμιγώς μπλουζ κλαμπ στην Ελλάδα) υπήρξαν οι οικοδεσπότες αλλά και αιχμή του δόρατος της Ελληνικής μπλουζ σκηνής, αποτελώντας παράλληλα πηγή έμπνευσης για νεότερους μουσικούς.

Στη διαδρομή αυτή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανοίξουν συναυλίες τους, μυθικά ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, και να επισκεφτούν πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Αυστρία).

Πέρα από την προσωπική τους δουλειά έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής των μπλουζ, (Katie Webster, John Hammond, Larry Garner, Big Time Sarha, Carey Bell, Louisiana Red και πολλούς άλλους.) γεγονός που φανερώνει την ποιότητα της δουλειάς και το κύρος της μπάντας. Ακόμα έχουν ανοίξει συναυλίες για ογκόλιθους του είδους όπως οι Buddy Guy, Albert King, Otis Rush, Fabulous Thanderbirds, John Mayall, και άλλους.

ΠΗΓΗ : www.kyttarolive.gr/

Elias Zaikos  from Blues Wire

Blues Wire (blues)


Nick Gravenites



NICK & THE BACKBONE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις