ΟΤΑΝ Η ΑΕΚ ΓΙΝΟΝΤΑΝ Η << ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ >>



Σκέφτεται κανείς σήμερα το πόσα ευρωπαϊκά τρόπαια έχει κατακτήσει το ελληνικό μπάσκετ και άπαντες συνειδητοποιούν ότι οι διακρίσεις είναι αμέτρητες.
Τι η Εθνική Ελλάδος, τι ο Παναθηναϊκός, τι ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, το Μαρούσι…
Όταν, όμως, το μακρινό 1968 η ΑΕΚ κατακτούσε το πρώτο Κυπελλούχων, κανείς δεν το πίστευε.
Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα έφτανε στην κορυφή. Ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό μπάσκετ ακουγόταν σε όλα τα πέρατα της Ευρώπης και ήταν τότε που ο Βασίλης Γεωργίου τα είπε όλα με μια του φράση κατά τη θρυλική μετάδοση.
«Η Ελλάς, η ΑΕΚ υπολείπεται 30 δευτερόλεπτα από το να γίνει Βασίλισσα της Ευρώπης», διότι η αρμάδα του Αμερικάνου και του Τρόντζου κατάφερε με τον άθλο της απέναντι στη Σλάβια να μας κάνει όλους μια γροθιά.
aekkk

Ο τελικός

Η Ένωση έφτασε στον τελικό της 4ης  Απριλίου ως το αουτσάιντερ παρότι στους ημιτελικούς είχε πραγματοποιήσει έναν μίνι άθλο, αποκλείοντας την τροπαιούχο Βαρέζε. Κι αυτό, διότι παρά τη βαριά ήττα της με 78-60 στην Ιταλία, στην Ελλάδα επικράτησε με 74-54, παίρνοντας την πανηγυρική πρόκριση!
Από την άλλη, η Σλάβια Πράγας δεν ήταν εύκολος αντίπαλος. Κάθε άλλο, καθώς οι Τσέχοι είχαν νικήσει δύο φορές την πανίσχυρη Φόρβερτς Λειψίας και ήταν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο. Όλα βέβαια άλλαξαν μέσα στο… καμίνι του Καλλιμαρμάρου!
Ο τελικός θα… στεγαζόταν στην Ελλάδα, αλλά το μοναδικό κλειστό της εποχής ήταν εκείνο του Σπόρτιγκ που ήταν πολύ μικρό για ευρωπαϊκό τελικό. Επόμενη λύση… Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Εκεί όπου 80 χιλιάδες θεατές δημιούργησαν μια απίστευτη ατμόσφαιρα, μπαίνοντας μέχρι και στα ρεκόρ Γκίνες!
guiness
Στα του αγώνα ο κόσμος παρακολούθησε μια συγκλονιστική μονομαχία μεταξύ τεσσάρων παικτών. Από τη μία, Αμερικάνος και Τρόντζος απέναντι στους Ζίντεκ και Ρουζίτσκα (29 και 24 πόντοι οι πρώτοι, 27 και 25 οι δεύτεροι).
Τελικό σκορ 89-82 υπέρ της ΑΕΚ και ο Γεωργίου δεν μπορεί να περιγράψει από τη συγκίνηση.
04/04/1968 Καλλιμάρμαρο: ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας 89-82 (47-38 ημ.).
AEK: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4, Tσάβας 3.
Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ.

 https://www.filathlos.gr

Συμπληρώθηκαν, λοιπόν, 52  χρόνια από το πρώτο Ευρωπαϊκό του ελληνικού μπάσκετ και παρακάτω μπορείτε να ακούστε τη θρυλική μετάδοση του ΑΕΚ-Σλάβια:


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις