Η υπόγεια ομορφιά 10+1 καταπληκτικών σπηλαίων του κόσμου

Απολαύστε την υπόγεια ομορφιά, τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς και τις λίμνες από τα 10+1 πιο εντυπωσιακά σπήλαια στον κόσμο.

Φωτογραφία: www.caves.bm

Τα σπήλαια είναι πραγματικά υπόγεια μουσεία, η ομορφιά της φύσης κάτω από το έδαφος. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιά τους, ενώ σήμερα πολλά από αυτά είναι επισκέψιμα για το ευρύ κοινό.

Η ομορφιά ενός σπηλαίου δεν έχει φυσικά να κάνει μόνο με το μέγεθός του, αλλά και με τους ενδιαφέροντες σχηματισμούς του, που μπορεί είτε να δημιουργούνται στο έδαφος (σταλαγμίτες), είτε να κρέμονται από την οροφή του (σταλακτίτες). Κάθε σπήλαιο είναι διαφορετικό και ιδιαίτερο, και αξίζει μια επίσκεψή μας, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει… κάτω από τα πόδια μας.

Σπήλαια Crystal (Βερμούδες)

Το σπήλαιο Crystal ( www.caves.bm/ ) περιλαμβάνει μια μπλε υπόγεια λίμνη 16 μέτρων βάθους και βρίσκεται στο νησί των Βερμούδων. Το σπήλαιο διαθέτει μια ποικιλία από σχηματισμούς όπως στύλους από σόδα και σταλακτίτες. Το νερό είναι κρυστάλλινο επιτρέποντας στους επισκέπτες να βλέπουν τους σχηματισμούς στο βάθος της υπόγειας λίμνης.

Grutas de Cacahuamilpa (Μεξικό)

Φωτογραφία: http://cacahuamilpa.conanp.gob.mx/

Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή που βρίσκεται 2,5 ώρες μακριά από την Πόλη του Μεξικού, η οποία περιλαμβάνει επίσης 2 υπόγεια ποτάμια. Αυτό το σπήλαιο θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά και μεγάλα στον κόσμο και είναι ανοικτό για το κοινό. Ανακαλύφθηκε το 1835, άνοιξε στο κοινό το 1920 και ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο το 1936. Πληροφορίες: http://cacahuamilpa.conanp.gob.mx/ .

Jeita Grotto (Λίβανος)

Φωτογραφία: www.jeitagrotto.com

Το σπήλαιο Jeita Grotto ( www.jeitagrotto.com ) βρίσκεται 20 χλμ. βόρεια της Βηρυτού στην κοιλάδα Nahr al-Kalb. Σε αυτό το σπήλαιο η δράση του νερού στον ασβεστόλιθο έχει δημιουργήσει έναν θόλο σαν καθεδρικό ναό σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και σχήματα, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές «κουρτίνες» και πτυχώσεις και μεγαλοπρεπείς βραχώδεις σχηματισμούς. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι πάνω από 9000 μ. και περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους σταλακτίτες του κόσμου. Το σπήλαιο έχει μια τεράστια αίθουσα ύψους 108 μ. από την οροφή μέχρι το επίπεδο του νερού.

Σπήλαιο Mogao (Κίνα)

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Τα σπήλαια Mogao ( http://whc.unesco.org/en/list/440 ), κοινώς γνωστά ως τα σπήλαια των χιλίων μορφών του Βούδα, είναι τα πιο διάσημα σπήλαια στην Κίνα. Βρίσκονται 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της κομητείας Dunhuang και είναι σκαλισμένα στα ιζηματογενή πετρώματα του βουνού Mingsha. Δημιουργημένες από 10 δυναστείες από τον 4ο έως τον 14ο αιώνα, οι τοιχογραφίες που εκτείνονται σε 45.000 τετρ. μέτρα και περισσότερα από 2.000 χρωματιστά αγάλματα, θεωρούνται ως ο μεγαλύτερος θησαυρός της βουδιστικής τέχνης στο κόσμο.

Gruta de las Maravillas (Ισπανία)

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Αυτό το σπήλαιο βρίσκεται στην Huelva, 89 χλμ. μακριά από τη Σεβίλλη στην Aracena ( www.aracena.es/index.php/gruta-de-las-maravillas/la-cavidad ). Ανακαλύφθηκε το 1886 και άνοιξε για το κοινό το 1914. Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι 2130 μ., αν και το κοινό μπορεί να επισκεφτεί μόνο τα 1200 μ. Το χρώμα που έχουν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του, η ομορφιά των λιμνών και το μέγεθος των σπηλιών του, το καθιστούν μοναδικό.

Grutas de Mira Daire (Πορτογαλία)

Φωτογραφία:www.grutasmiradaire.com

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων της Πορτογαλίας ( www.grutasmiradaire.com ), όπου η υπόγεια περιήγηση περνά από μια σειρά από πολύχρωμα φωτισμένα σπήλαια με μερικά εντυπωσιακά σπηλαιοθέματα (κρυσταλλικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται μέσα στα σπήλαια). Η τελευταία σπηλιά, 110μ. κάτω από την επιφάνεια της γης, περιέχει μια τεράστια λίμνη με τεχνητούς καταρράκτες και εντυπωσιακά τεχνητά σιντριβάνια. Η άνοδος στην επιφάνεια, γίνεται με ένα γρήγορο ασανσέρ.

Poço Encantado – Εθνικό Πάρκο Chapada Diamantina (Bραζιλία)

Φωτογραφία:http://www.chapada.org

Η Poco Encantado, βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Chapada Diamantina στη Bahia ( www.chapada.org ), περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από το Salvador, την πρωτεύουσα της Bahia. Αυτή η γιγαντιαία βυθισμένη πισίνα, έχει 36 μέτρα βάθος και το νερό είναι τόσο διάφανο που επιτρέπει στις αρχαίες πέτρες και τους κορμούς δέντρων να είναι ορατά. Όταν ο ήλιος βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση, το φως περνά από μια ρωγμή και δημιουργεί μια μπλε αντανάκλαση στο νερό. Η πρόσβαση σε αυτή λίμνη είναι ελεγχόμενη για την προστασία του περιβάλλοντος και του ευαίσθητου οικοσυστήματός του.

Cueva de los Cristales, Naica (Mεξικό)

Φωτογραφία: www.naica.com

300 μέτρα κάτω από βουνό Naica στην έρημο Chihuahua, βρίσκεται το σπήλαιο των κρυστάλλων ( www.naica.com.mx/english/internas/interna3_4.htm ), που ανακαλύφθηκε από δύο ανθρακωρύχους το 2000. Η σπηλιά περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους φυσικούς κρυστάλλους που έχουν βρεθεί ποτέ: ημιδιάφανα κομμάτια γύψου που φτάνουν και τα 11 μέτρα μήκος και ζυγίζουν μέχρι 55 τόνους. H θερμοκρασία σε αυτό το βάθος κυμαίνεται από 45 ° C έως 50 ° C, ενώ το ποσοστό της υγρασίας κυμαίνεται από 90 έως 100%, πράγμα που σημαίνει ότι τα ανθρώπινα όντα δε μπορούν να επιβιώσουν εκεί για περισσότερο από δύο ώρες.

Το σπήλαιο της γαλάζιας λίμνης (Βραζιλία)

Φωτογραφία: http://www.packtours.com.br

Το σπήλαιο της γαλάζιας λίμνης (Gruta do Lago Azul) έχει μια μεγάλη ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών ( http://bit.ly/xw4NiM ), αλλά εντυπωσιάζει κυρίως για το βαθύ μπλε χρώμα του νερού της λίμνης στο εσωτερικό του. Η είσοδος του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1924. Στο εσωτερικό του, αφού κατεβείτε 100 μέτρα, θα δείτε τη λίμνη με τα κρυστάλλινα νερά, που έχει βάθος περίπου 70 μέτρα.

Σπήλαιο Bellamar (Κούβα)

Φωτογραφία:www.destination360.com

Το σπήλαιο Bellamar ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από 166 χρόνια στο αγρόκτημα La Alcancía, στα περίχωρα του Matanzas. Είναι ένα από τα παλαιότερα τουριστικά αξιοθέατα της Κούβας και είναι διάσημο για τον όμορφο διάκοσμό του. Περιλαμβάνει έξι αίθουσες και δεκαεπτά δωμάτια απίστευτης ομορφιάς, κρήνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κρυσταλλικούς θόλους και άλλους σχηματισμούς.

Eisriesenwelt (Αυστρία)

Φωτογραφία: http://www.eisriesenwelt.at

Το Eisriesenwelt ( www.eisriesenwelt.at ) είναι ένα φυσικό ασβεστολιθικό σπήλαιο πάγου που βρίσκεται στο Werfen της Αυστρίας, περίπου 40 χλμ। νότια του Salzburg. Το σπήλαιο βρίσκεται στο εσωτερικό του βουνού Hochkogel στο τμήμα Tennengebirge των Άλπεων. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου στον κόσμο, με μήκος μεγαλύτερο από 42 χλμ. και το επισκέπτονται περίπου 200.000 τουρίστες κάθε χρόνο. Διαμορφώθηκε από τον ποταμό Salzach και οι σχηματισμοί των πάγων μέσα στο σπήλαιο σχηματίστηκαν από το χιόνι που διοχετεύεται στη σπηλιά και παγώνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό από 1 Μαΐου έως 26 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

http://www.clickatlife.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις