«The death match» Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 1942 μεταξύ μιας ομάδας Σοβιετικών αιχμαλώτων και των Γερμανών κατακτητών θεωρείται ως ο συγκλονιστικότερος αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, γνωστός ως «αγώνας του θανάτου» («The death match»). Λόγω της γερμανικής εισβολής στην ΕΣΣΔ το 1941, πολλοί ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου κατατάχθηκαν στο στρατό. Μετά από την κατάληψη του Κιέβου, πολλοί παίκτες οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Mykola Trusevich προσπάθησε να βρει πρώην συμπαίκτες του για να φτιάξει μια νέα ομάδα. Τις επόμενες εβδομάδες δημιουργήθηκε η ομάδα FC Start, αποτελούμενη από οκτώ παίκτες της Ντιναμό και 3 της Λοκομοτίβ Κιέβου. Στις 7 Ιουνίου 1942 η FC Start έδωσε τον πρώτο της αγώνα. Ακολούθησαν και άλλοι… Στις 6 Αυγούστου 1942 η FC Start νίκησε την Flakelf με 5-1, η οποία ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Luftwaffe, δηλαδή της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από την ήττα η Flakelf αποφάσισε να οργανώσει έναν επαναληπτικό αγώνα για να πάρει την εκδίκησή της.
Οι Γερμανοί στρατιωτικοί έβλεπαν την αναμέτρηση FC Start – Flakelf σαν αναμέτρηση του ναζισμού με τον κομμουνισμό. Ο αγώνας ήταν στημένος από τους Γερμανούς στρατιωτικούς ώστε η αντίπαλη ομάδα να έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει. Παράλληλα, απείλησαν τους παίκτες της FC Start πως αν δεν κάθονταν να ηττηθούν θα το μετάνιωναν. Διαιτητής ορίστηκε ένας αξιωματικός των SS, ο οποίος μεροληπτούσε διαρκώς και απροκάλυπτα υπέρ της γερμανικής ομάδας, μετατρέποντας τον αγωνιστικό χώρο σε… ρινγκ!
Παρόλο που η γερμανική Flakelf έπαιζε βρώμικα και σκληρά η FC Start κατάφερε να νικήσει στο τέλος με σκορ 5-3, αλλά στη συνέχεια πλήρωσε τη νίκη της με αίμα. Μετά το τέλος του αγώνα, ορισμένοι από τους Ρώσους παίκτες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από την Γκεστάπο, ενώ οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν μέσα στον επόμενο χρόνο,ανάμεσά τους και ο «ηρωικός» τερματοφύλακας της ρωσικής ομάδας Mykola Trusevich. Στον «αγώνα του θανάτου» ο νικητής κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις αντίξοες συνθήκες και να κερδίσει. Γι’ αυτήν τη νίκη του, όμως, δεν πήρε κάποιο κύπελλο ως έπαθλο. Αντιθέτως, τιμωρήθηκε με εκτέλεση…
https://perierga.gr |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου