ROCK ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η στιχουργική θεματολογία στην ροκ
μουσική αλλά και στα πιο δυναμικά παρακλάδια της (hard rock, heavy
metal) περιλάμβανε πάμπολες αναφορές στην ελληνική μυθολογία. Η γοητεία
που ασκούσε σε όλον τον πλανήτη η ελληνική αρχαία ιστορία αποτελεί πηγή
έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες ενώ το γεγονός ότι τα καλύτερα
Πανεπιστημια του κόσμου διδάσκουν τους αρχαίους φιλοσόφους.
Κansas: "Icarus - Borne on Wings of Steel"
Τον Οκτώβριο του 1975 οι Αμερικανοί κυκλοφορούν τον θαυμάσιο δίκο τους με τίτλο "Masque" και την εν λόγω σύνθεση την υπογράφει ο κιθαρίστας και βασικός συνθέτης του σχήματος Kerry Livgren. Η ενορχηστρωση αλλά και η ερμηνεία του Steve Walsh είναι από τις καλύτερες της θρυλικής μπάντας με το βιολί και τα δεύτερα φωνητικά του Robby Steinhardt να δημιουργούν ένα μικρό έπος. Όπως λέει και το άσμα..."Without my wings you know I'd surely die, I've found my freedom flyin' high, I've climbed the mountains of the sky".
The Doors: "Hyacinth House"
Led Zeppelin: "Achilles Last Stand" Τον Μάρτιο του 1976 η θρυλική μπάντα κυκλοφορεί τον έβδομο στούντιο δίσκο της που τιτλοφορείται "Presence". H δεκάλεπτη επική σύνθεση σύμφωνα με τα λεγόμενα του τραγουδιστή Robert Plant είναι στιχουργικά επηρεασμένη από ένα ταξίδι που έκαναν στο Μαρόκο μαζί με τον Page ενώ "Mythology" και είναι επηρεασμένος όπως λέει και ο τίτλος από την ελληνική μυθολογία παράλληλα περιείχε αρκετά προοδευτικά στοιχεία για την εποχή του συνδυασμένα άψογα με το παθιασμένο hard rock που έπαιζαν οι Northwind και πήρε τα εύσημα από τους κριτικούς αλλά και από τον κόσμο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Λουκιανό, ο Προμηθέας, με την αρωγή της θεάς Αθηνάς, δημιουργεί τον πρώτο άνθρωπο (Χρυσό Γένος) από πηλό και φωτιά (κατά άλλους με το νερό του ήρωα Πανοπέα της Φωκίδας) και με μορφή όμοια με αυτή των θεών.
Οι Αμερικανοί το Σεπτέμβριο του 2008 κυκλοφορούν το τέταρτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Shogun". Η εν λόγω σύνθεση είναι καταιγιστική αφού o metal ήχος του γκρουπ είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα εκείνη την περίοδο. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ πάντως οι στιχουργικές αναφορές ανακατεύουν εκτός από τους ελληνικούς μύθους και ιστορίες από τα ιαπωνικά στρατιωτικά έθιμα.
To Σεπτέμβριο του 1977 οι Καναδοί prog-rockers, κυκλοφορούν το πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "A Farewell to Kings" στον γνωστό μουσικό ύφος που το γκρουπ αγαπήθηκε από χιλιάδες οπαδούς της ροκ μουσικής. Η συγκεκριμένη σύνθεση είναι μία πολύ εμπνευσμένη ιστορία όπου η επιστημονική φαντασία συνδυάζεται με τους θεούς του Ολύμπου ώστε να καταλήξει στην εξήγηση δύο αντικρουόμενων τρόπων ζωήςτης λογική και του συναισθήματος. Η ιστορία είχε και συνέχεια στον επόμενο δίσκο της μπάντας (Hemispheres, 1978) με τους λογικούς στοχαστές να καθοδηγούνται από τον Απόλλωνα και οι συναισθηματικοί άνθρωποι να κυβερνούνται από τον Διόνυσο.
Iron Maiden: "Flight Of Icarus" (1983)
Την άνοιξη του 1983 οι Βρετανοί κυκλοφορουν το τέταρτο στούντιο άλμπουμ τους με τίτλο "Piece of Mind" με τον Nicko McBrain να κάνει το ντεμπούτο του στα τύμπανα.
Εκεί λοιπόν συναντάμε το υπέροχο
"Flight Of Icarus" μία από τις πιο συγκινητικές και δραματικές ιστορίες
της ελληνικής μυθολογίας που αφορά το Ίκαρο και τον πατέρα του τον
Δαίδαλο στα ανάκτορα της Κνωσσού. O Dickinson έδωσε μία πιο
αλληγορική μορφή στους στίχους δίνοντας έμφαση στην εφηβική επανάσταση
ενώ στην δεύτερη πλευρά του σινγκλ υπάρχει η διασκευή στο "I've Got the
Fire του R. Montrose.Φώτης Μελέτης
http://rocktime.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου