SpillOver

 

Το διαδικτυακό εργαλείο ταξινομεί τους ιούς με τη δυνατότητά τους να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους και να προκαλούν πανδημίες. Το μυθιστόρημα coronavirus SARS-CoV-2 είναι το πιο πρόσφατο παθογόνο για «διαρροή» από ζώα σε ανθρώπους, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ιοί που κρύβονται στα ζώα θα μπορούσαν να αποτελέσουν παρόμοια απειλή.




Τώρα, ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο ταξινομεί τους ιούς από τη δυνατότητά τους να μεταπηδούν από ζώα σε ανθρώπους και να προκαλούν πανδημίες. Το εργαλείο, που ονομάζεται SpillOver, ουσιαστικά δημιουργεί μια «λίστα παρακολούθησης» νεοανακαλυφθέντων ιών ζώων που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εργαλείο ανοιχτής πρόσβασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να δώσουν προτεραιότητα στους ιούς για περαιτέρω μελέτες, δραστηριότητες παρακολούθησης και μείωσης του κινδύνου, όπως πιθανώς ανάπτυξη εμβολίων ή θεραπευτικών προτού ξεσπάσει μια ασθένεια.

“Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένα μόνο παράδειγμα πολλών χιλιάδων ιών εκεί έξω που έχουν τη δυνατότητα να διαδοθούν από ζώα σε ανθρώπους”, είπε σε δήλωση ο Zoë Grange, ο οποίος ηγήθηκε της ανάπτυξης του SpillOver ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο One Health του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ντέιβις (UC Davis).

“Πρέπει να εντοπίσουμε όχι μόνο, αλλά και να δώσουμε προτεραιότητα σε ιογενείς απειλές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο διαρροής πριν συμβεί άλλη καταστροφική πανδημία”.



Κίνδυνος υπερχείλισης

Περίπου 250 ιοί είναι γνωστό ότι είναι “ζωονοσογόνοι”, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ήδη εκχυθεί από ζώα σε ανθρώπους, και εκτιμάται ότι 500.000 και περισσότεροι ιοί έχουν δυναμικό διάχυσης, έγραψαν οι ερευνητές σε μια εργασία για το εργαλείο SpillOver, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (5 Απριλίου) στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αλλά κάθε ιός δεν είναι εξίσου πιθανό να κάνει το άλμα από ζώα σε ανθρώπους. Έτσι, οι ερευνητές δημιούργησαν μια βαθμολογία “πίστωσης” για ιούς ως τρόπο αξιολόγησης και σύγκρισης των κινδύνων τους. Για να καταλήξει στη βαθμολογία, το εργαλείο εξετάζει 32 παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον ιό και τον ξενιστή του, όπως πόσα είδη ζώων μολύνει ο ιός και πόσο συχνά οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με άγρια ​​ζώα στις περιοχές όπου έχει εντοπιστεί ο ιός.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να ταξινομήσουν 887 ιούς άγριας ζωής με βάση τον κίνδυνο διάχυσης. (Οι περισσότεροι από τους ιούς που περιλαμβάνονται στην κατάταξη ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αλλά μερικοί είναι ήδη γνωστοί ότι είναι ζωονοσογόνοι.)

Οι 12 κορυφαίοι ιοί της λίστας ήταν γνωστοί ζωονοσογόνοι παθογόνοι παράγοντες, με τον ιό Lassa να κατατάσσεται πρώτος, τον SARS-CoV-2 δεύτερος και τον ιό Έμπολα να κατατάσσεται τρίτος. (Ο κύριος ξενιστής ζώων για τον ιό Lassa είναι αρουραίοι και ο κύριος ξενιστής για τον ιό Έμπολα πιστεύεται ότι είναι νυχτερίδες.

Οι κύριοι ξενιστές ζώων για το SARS-CoV-2 είναι άγνωστοι, αλλά ο ιός έχει βρεθεί ότι μολύνει βιζόν, λιοντάρια και τίγρεις.)

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι περίμεναν αυτό το αποτέλεσμα – γνωστή κατάταξη των ζωονοσογόνων στην κορυφή – και το χρησιμοποίησαν για να επικυρώσουν το εργαλείο. Όμως, δεδομένης της τρέχουσας ευρείας απειλής για την ανθρώπινη υγεία, γιατί δεν κατέλαβε την πρώτη θέση ο SARS-CoV-2;



Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εργαλείο τους κατατάσσει τις πιθανότητες μελλοντικών εκδηλώσεων. Ορισμένες σημαντικές πληροφορίες για τον ιό SARS-CoV-2 παραμένουν άγνωστες, όπως ο αριθμός των ειδών ξενιστών που μολύνουν και θα μπορούσε να πάρει την πρώτη θέση όταν οι ερευνητές μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Μεταξύ ιών που δεν είναι ακόμη ζωονοσογόνοι, ο κορυφαίος ιός ήταν ο coronavirus 229E (στέλεχος νυχτερίδας), ο οποίος ανήκει στην ίδια ιική οικογένεια με τον SARS-CoV-2 και μολύνει νυχτερίδες στην Αφρική, σύμφωνα με πληροφορίες από το SpillOver.

Ένας άλλος κορυφαίος ιός είναι ο κορωνοϊός PREDICT CoV-35, ο οποίος ανήκει επίσης στην οικογένεια του κορωνοϊού και μολύνει νυχτερίδες στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το SpillOver είναι μια πλατφόρμα crowdsourcing που επιτρέπει σε άλλους ερευνητές να συνεισφέρουν δεδομένα σχετικά με ιούς που ήδη περιλαμβάνονται στη λίστα ή να προσθέσουν ιούς στη λίστα και οι κατατάξεις μπορεί να αλλάξουν καθώς προστίθενται νέα δεδομένα.

“Αυτό το εργαλείο προορίζεται να ξεκινήσει μια παγκόσμια συνομιλία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο από το πώς σκεφτήκαμε την κατάταξη ιών στο παρελθόν και επιτρέποντας σε επιστημονική συνεργασία σε πραγματικό χρόνο να εντοπίσουμε νέες απειλές νωρίς”, είπε στη δήλωση η συν-συγγραφέας της μελέτης Jonna Mazet, καθηγήτρια στο στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Ντέιβις.

“Το SpillOver μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της κατανόησής μας σχετικά με τις ιογενείς απειλές για την υγεία και να μας επιτρέψει να δράσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο υπερχειλίσεως προτού προκληθεί σωρεία πανδημιών».

ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις