ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Οι συνήθειες που «σκοτώνουν» τον μεταβολισμό μας
 
Μεταβολισμός είναι το σύστημα που μετατρέπει τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε σε ενέργεια. Πολλές μεταβλητές επηρεάζουν τον μεταβολισμό, όπως η κληρονομικότητα, το φύλο και η ηλικία.
Πολύ σωστά λοιπόν κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί γιατί να ασχοληθώ με το να «φτιάξω» τον μεταβολισμό μου; Η απάντηση μπορεί να είναι πολύ απλή αν αναλογιστεί τις επιπτώσεις
στην υγεία που μπορεί να προκληθούν αν δεν λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός. Το πιο απλό και άμεσο αποτέλεσμα είναι η υπερπρόσληψη θερμίδων από την ανεπαρκή λειτουργία του μεταβολισμού, η συσσώρευση τους σε λίπος και η επακόλουθη αύξηση βάρους. Ας δούμε όμως αυτές τις καθημερινές συνήθειες πιο αναλυτικά:
 
Παραβλέπουμε το πρωινό: Όλοι ξέρουμε ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και όμως το παραλείπουμε. Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου μας; Ο μεταβολισμός μας «χαλαρώνει» και σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί ξανά ώστε να πυροδοτήσει με ενέργεια στο σώμα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ενεργοποίηση του μεταβολισμού θα γίνει αν αρπάξουμε ένα κομμάτι λαχταριστό σοκολατένιο κέικ και βγούμε από το σπίτι, ούτε αν κάτσουμε μέσα και το φάμε. Καλύτερο θα ήταν να επιλέξουμε ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, σίδηρο, μια καλή πηγή φυτικών ινών και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.


 
Καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες διαφέρουν από αυτούς που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φρούτα και στα λαχανικά. Πρόκειται για προϊόντα γρήγορης πέψης που σημαίνει ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για να τα διασπάσει. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχουν τα τρόφιμα, τόσο επιβραδύνεται η πέψη και κάνουν το σώμα να δουλεύει πιο σκληρά ώστε να διασπάσει τα θρεπτικά συστατικά. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια καλή επιλογή για το πιάτο μας καθώς ενισχύουν το μεταβολισμό, ενώ οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (άσπρη ζάχαρη, λευκό ψωμί, γλυκά αναψυκτικά, το άσπρο ρύζι κ.α) τον «σκοτώνουν» και μας προκαλούν γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας. 

Καταναλώνουμε υψηλή ποσότητα ζάχαρης και ιδιαίτερα επεξεργασμένα προϊόντα αυτής: Η ζάχαρη είναι «κρυμμένη» παντού με διάφορα ονόματα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μεταβολικές ενοχές. Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση σακχαρούχων ποτών για ένα μήνα προκαλεί μόνιμες αλλαγές στον μεταβολισμό. 

Δεν τρώμε αρκετά: Ο οργανισμός χρειάζεται θερμίδες προκειμένου να ενισχυθεί ο μεταβολισμός και να χάσουμε βάρος. Η ανεπαρκής πρόσληψη φαγητού είναι ισάξια με την υπερβολική πρόσληψη και είναι εξίσου καταστροφική για τον μεταβολισμό μας. Αν δεν τρώμε αρκετά για το σώμα μας ώστε να μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά, ο μεταβολισμός μας θα επιβραδυνθεί και θα αρχίσει το σώμα να αναζητά θερμίδες με την καύση των μυών.

Δεν εξασκούμαστε με τον σωστό τρόπο:  Για να κρατήσουμε σταθερό το μεταβολισμό μας ένα πλάνο ασκήσεων είναι αναγκαίο για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και η διατήρησή του απαιτεί συνεχής αλλαγή του ρυθμού γυμναστικής, ώστε να πετύχουμε νέους στόχους. Για παράδειγμα βεβαιώσου πως δεν τρέχεις με την ίδια «ρουτίνα» κάθε βδομάδα. Δοκίμασε την κυκλική προπόνηση σε προπόνηση αντιστάσεων που προσφέρει ποικιλία σε ασκησιολογία και αποτελεί ίσως την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο για κάψιμο λίπους.

Δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη και σίδηρο: Όσον αφορά την πρωτεΐνη είναι περίπλοκα τα πράγματα. Υπάρχει πάντα ένας συσχετισμός μεταξύ του σταθερού μεταβολισμού, του υγιεινού τρόπου ζωής και της υψηλής πρόσληψης πρωτεΐνης. Η κατανάλωση πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα χρειάζεται αν ακολουθούμε ένα υγιεινό προγραμματισμένο γυμναστηριακό πλάνο. Ο σίδηρος από την άλλη μπορεί να βρεθεί στο κόκκινο κρέας και σε φυτικές πηγές όπως τα φασόλια. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας ‘’θορυβώδη’’ πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο γιατί παρέχουν στους μυς οξυγόνο που με τη σειρά τους «διώχνουν» μακριά το λίπος.
  Καταναλώνεις συχνά αλκοόλ: Είναι γνωστό το ρητό «παν μέτρον άριστον». Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ δεν μας καταστρέψει, αν όμως αυτό συμβαίνει κάθε βράδυ θα σκοτώσει το μεταβολισμό μας. Όταν το αλκοόλ εισέλθει στον οργανισμό μας, ελαττώνει τον ρυθμό καύσεων του οργανισμού και μειώνει τον μεταβολισμό. Δεν μιλάμε για απαγόρευση την κατανάλωσης, μιλάμε για περιορισμό.

Δεν κοιμόμαστε καλά, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΝΟ:  Παρόλο που η ανάγκη για ύπνο διαφέρει μεταξύ των ενηλίκων, οι ειδικοί θεωρούν ότι λιγότερο από 7 ώρες ύπνου ανά νύχτα, συνεχόμενα σε βάθος χρόνου, μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις για το μυαλό και το σώμα μας. Παρατηρώντας τη σχέση ύπνου-μεταβολισμού, φαίνεται ότι η στέρηση ύπνου σχετίζεται με πολυάριθμες ανεπιθύμητες αλλαγές στη μεταβολική δραστηριότητα.
Είναι απλό δεν θέλει κόπο, οι μικρές αλλαγές επιφέρουν το αποτέλεσμα. Ας το κάνουμε για το σώμα μας, για τον μεταβολισμό μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις