ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ

 3 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι στα όρια της εξουθένωσης

Έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε κουρασμένοι και πιεσμένοι. Το θέμα όμως είναι να μπορούμε να ακούμε τον εαυτό μας και να λαμβάνουμε υπόψη τα σημάδια που μας δίνει για να μην οδηγηθούμε σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Ναι, λοιπόν, υπάρχουν σήματα κινδύνου που στέλνει το σώμα μας, όταν προσεγγίζουμε περισσότερο το σημείο της εξάντλησης. Και πρέπει να τα προσέξουμε για να μας φροντίσουμε.
O Δρ Sam Hay, γιατρός με ειδικότητα στην παιδιατρική και την αθλητική ιατρική, μας ενημερώνει συγκεκριμένα για τα 3 σημάδια στα οποία αξίζει να δώσουμε τη δέουσα προσοχή, γιατί αν τα αγνοήσουμε θα αισθανθούμε τι πάει να πει πραγματική εξουθένωση και όσα αυτή συνεπάγεται.
Όπως σημείωσε μιλώντας σε αυστραλιανό μέσο, o Δρ Hay παρατηρεί ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, περίπου στα μέσα της κάθε χρονιάς, αρχίζουν να είναι ευάλωτοι σε διάφορες ασθένειες, δεν έχουν ιδιαίτερη ενέργεια και η διάθεσή τους πέφτει σιγά-σιγά τόσο χαμηλά "ώστε να είναι στα όρια της κατάθλιψης".
Ο γιατρός, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι μεγάλο μέρος του φαινομένου βασίζεται στα τερτίπια του καιρού και στις ελάχιστες ευκαιρίες που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς το έτος προχωρά, "να βγουν έξω και να απολαύσουν τη ζωή", εξήγησε ότι είναι γεγονός ότι αρκετοί από όσους αισθάνονται έτσι, απλά βιώνουν την εξάντληση.
Και όπως είπε, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που "φωνάζουν" ότι ένας οργανισμός είναι στα πρόθυρα της εξουθένωσης ή με άλλα λόγια, χρειάζεται επειγόντως διάλειμμα και χαλάρωση. 
Για το καλό του!

Τα 3 σημάδια τα οποία αξίζει να προσέξουμε

Κακός ύπνος

Το πρώτο σημάδι που μας δίνει το μήνυμα ότι δεν είμαστε πολύ καλά είναι ο κακός ύπνος. Όταν είμαστε εξαντλημένοι σωματικά, “δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σηκωνόμαστε νωρίς με νεύρα τα οποία ξεσπάμε σε άλλα πράγματα και απλά, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τα πάντα -συνήθως τα αρνητικά”, σύμφωνα με τον Δρ Hay. 

Αδυναμία εργασίας

Η έλλειψη κινήτρων και η αδυναμία συγκέντρωσης στον χώρο εργασίας είναι ακόμη ένα σημάδι που αξίζει να προσέξουμε. “Καθόμαστε απλά στο γραφείο, κοιτάζουμε την οθόνη και δεν μπορούμε να πάρουμε απλές αποφάσεις, χρειαζόμαστε όλο τον χρόνο του κόσμου για το μικρότερο πρόβλημα”, σημείωσε ο γιατρός.

Γινόμαστε ευέξαπτοι

Το τρίτο σημάδι της εξουθένωσης είναι το γεγονός ότι γινόμαστε ευέξαπτοι και θυμώνουμε κι εκφράζουμε τον θυμό μας με την παραμικρή αφορμή. Αυτό είναι το πιο σύνηθες σημάδι στους νέους γονείς, εξήγησε ο γιατρός με βάση την εμπειρία του ως παιδίατρος. Είναι πιο ευέξαπτοι και "τα χάνουν" με φίλους και οικογένεια, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα.
Όσοι βιώνουν και τα τρία παραπάνω συμπτώματα, το πιθανότερο είναι να έχουν ήδη αρχίσει να βιώνουν την εξουθένωση, είπε ο Δρ Hay.
Μερικά άλλα σημάδια που πρέπει να "χτυπήσουν καμπανάκι" είναι η έλλειψη επιθυμίας για συμμετοχή σε δραστηριότητες που υπό φυσιολογικές συνθήκες μας αρέσουν και γενικότερα η απουσία του πάθους και της θέλησής μας για κοινωνικοποίηση, η αδυναμία να συγκεντρωθούμε σε κάτι και η συναισθηματική απομάκρυνση από συγγενείς και αγαπημένους.

Και τι συμβαίνει όταν φτάσουμε στην εξάντληση;

Ο Δρ Hay εξηγεί πως όταν φτάνουμε στο σημείο της εξουθένωσης νιώθουμε πως κάποιος έχει "ρουφήξει" τη ζωή από μέσα μας. Δεν αισθανόμαστε ικανοί να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και να διαχωρίσουμε τι είναι σημαντικό για εμάς, με αποτέλεσμα να μην προσπαθούμε για όσα θέλουμε και να μην μπορούμε να διατηρήσουμε τα κίνητρα που μας δίνουν καύσιμο.
Όσοι αισθανόμαστε ότι έχουμε "καεί", είναι σημαντικό να παίρνουμε τον χρόνο μας, να αποφεύγουμε τις υπερωρίες σε δουλειές και υποχρεώσεις και να αφιερώνουμε ώρα στον εαυτό μας. Καλό είναι για λίγο να απομακρυνθούμε από την τεχνολογία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να προσπαθήσουμε να ανοιχτούμε στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, στους συναδέλφους μας ή σε κάποιον ειδικό, ώστε να λάβουμε υποστήριξη και κυρίως, την κατανόηση που απαιτείται για να κάνουμε το διάλειμμα που τόσο πολύ χρειαζόμαστε!

 http://www.pathfinder.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις