Μουσική βουτιά στην επανάσταση των 60’s

Η δεκαετία του ’60 έχει λάβει, διεθνώς, μυθικές διαστάσεις. Πρόκειται άλλωστε για μια δεκαετία που αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμα και για όσους δεν την έζησαν, όπως ο υπογράφων.

                   Juke Box: 3X12 αγαπημένα τραγούδια

Αλλά τέλος πάντων, τι ήταν τα περίφημα 60′s; «Ήταν μια δεκαετία που είχες τη βεβαιότητα ότι τα πάντα είναι δυνατά κι ότι τα πάντα μπορούν να ειπωθούν», επισήμανε σε μια συνέντευξη του ο Νιόνιος…
Η δεκαετία του ́60 θεωρείται μια περίοδος απελευθερωτικής ζωντάνιας, αμφισβήτησης και αντικομφορμισμού με πρωταγωνιστή τη νεολαία και τη δράση των ποικίλων ομάδων της (από τους στρατευμένους αριστερούς μέχρι τους teddy boys). Και αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στη μουσική…
Η ιδέα ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ανατρεπτικό και επαναστατικό στοιχείο δεν είναι καινούργια. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι «Από τη μουσική εύκολα τρυπώνει η επανάσταση, χωρίς κανένας να το καταλάβει. Φαίνεται στην αρχή σαν παιχνίδι, που δεν μπορεί σε τίποτα να βλάψει. Κι όμως, αφού σιγά σιγά εγκατασταθεί, αρχίζει αθόρυβα σαν το νερό να τρέχει υπόγεια και να διαβρώνει τα ήθη και τις ασχολίες.
Κι από κει, δυναμώνοντας χτυπάει τις συναλλαγές και χωρίς να λογαριάσει τίποτα προχωρεί καταπάνω στους νόμους και στους θεσμούς της πολιτείας, ώσπου καταλήγει να τα αναποδογυρίσει όλα και την δημόσια και την ιδιωτική τάξη.
Πουθενά δεν αλλάζουν οι μουσικοί τρόποι, χωρίς μαζί με αυτούς να αλλάξουν και οι πιο σπουδαίοι πολιτικοί νόμοι. Εδώ λοιπόν, στο χώρο της μουσικής, πρέπει να χτίσουμε τις σκοπιές των φρουρών μας.» ( Θόρυβοι)
Ας κάνουμε, λοιπόν ένα «ταξίδι» στα θρυλικά 60’s και ας δούμε πώς η μουσική εξέφραζε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και την επαναστατικότητα της κάθε γενιάς
Ας δούμε, όμως, τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη δεκαετία του ́60.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ
Ήταν ίσως η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των υπερδυνάμεων ΗΠΑ και ΕΣΣΔ μετά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο από το 1965 μέχρι το 1973.
 
ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ́60 ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Το Αμερικανικό Φοιτητικό Κίνημα (The Movement) της δεκαετίας του ́60 είναι μια από τις λαμπρότερες περιπτώσεις εξεγερσιακών ξεσπασμάτων, όχι μόνο ενάντια στον  καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό, αλλά και ενάντια στις συντηρητικές αγκυλώσεις που εξυπηρετούν τις ανάγκες του συστήματος. Το Φοιτητικό Κίνημα του ́60 , που μαζί με την Ειρηνική Επανάσταση για τη διεύρυνση και κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων και το Αντιπολεμικό Κίνημα με αφορμή τον πόλεμο του Βιετνμάμ αποτέλεσαν τους τρεις μεγάλους πολιτικούς αγώνες οι οποίοι σημάδεψαν τη μεταπολεμική αμερικανική ιστορία
.
ΜΑΗΣ ΤΟΥ ́68
Ο όρος Μάης του ́68 (γνωστός και ως Γαλλικός Μάης) περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των μηνών Μαΐου-Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών με απεργίες και καταλήψεις, επεκτάθηκαν με γενική απεργία δέκα εκατομμυρίων Γάλλων εργατών (2/3 του γαλλικού εργατικού δυναμικού) και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης. Η κυβέρνηση βρέθηκε υπό κατάρρευση, αλλά ο επαναστατικός αναβρασμός έπαψε να υπάρχει σχεδόν τόσο γρήγορα όσο προέκυψε. Ο Σαρλ Ντε Γκωλ προκήρυξε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, από τις οποίες το κόμμα του προέκυψε ακόμα ισχυρότερο από πριν.

ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ
Με τον όρο Άνοιξη της Πράγας χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού στη χώρα το 1968. Η Άνοιξη της Πράγας έμεινε στην ιστορία να συμβολίζει ένα ιστορικό φαινόμενο: το πείραμα της εγκαθίδρυσης ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» στο μεταπολεμικό λενινιστικό ανατολικό μπλοκ.
Δυστυχώς, η εξέγερση αυτή καταπνίγηκε στις 21 Αυγούστου 1968 με την εισβολή των τανκς του Συμφώνου της Βαρσοβίας», δηλαδή, της Σοβιετικής Ένωσης, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας στην Τσεχοσλοβακία με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Δούναβης».
 


ΟΙ HIPPIES
Η αντικουλτούρα των hippies ήταν βασικά ένα νεανικό κίνημα που ξέσπασε στις ΗΠΑ στα μέσα του 1960, και διαδόθηκε ταχέως και σε άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Η ετυμολογία του όρου “hippies” προέρχεται από την αγγλική λέξη “hipster” (πρόκειται για εκείνον που απορρίπτει την υπάρχουσα κουλτούρα και υποστηρίζει πιο ελεύθερες απόψεις). Οι δύο αγγλικές λέξεις οι οποίες θεωρούνται η ρίζα του όρου “hippies” είναι οι “hip” και “hep” (πληροφορημένος). Έτσι λοιπόν αναφέρονται στον άνθρωπο που εκείνον που «γνωρίζει», και η εκτεταμένη γνώση και ενημέρωση ήταν ένας από τους σκοπούς του κινήματος.
Πολλοί, δημιούργησαν τις δικές τους κοινωνικές ομάδες και κοινωνίες, διαφωνούσαν κάθετα με τον Πόλεμο στο Βιετνάμ, άκουγαν ψυχεδελικό ροκ, υποστήριζαν τη σεξουαλική επανάσταση, και χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά όπως LSD και «μαγικά μανιτάρια» έτσι ώστε να καταφέρουν να «εξερευνήσουν» εναλλακτικά και καινούργια πράγματα.
Η μόδα και οι αξίες των hippies είχαν μεγάλη επίδραση στον πολιτισμό επηρεάζοντας και τη μουσική. Η κληροδότηση της κουλτούρας των hippies μπορεί να γίνει αντιληπτή στο σύγχρονο πολιτισμό με χιλιάδες μορφές – από το υγιεινό φαγητό και τα μουσικά φεστιβάλ μέχρι τις σύγχρονες σεξουαλικές απόψεις, τις επαναστάσεις στον κυβερνοχώρο και την ευρεία αποδοχή της φιλοσοφίας της Ανατολής.
Τον Ιούνιο του 1967, η κουλτούρα των χίπις οδήγησε στο θρυλικό Καλοκαίρι της Αγάπης (Summer of Love) στην δυτική ακτή των Η.Π.Α, και το 1969 στο Φεστιβάλ Γούντστοκ στην ανατολική ακτή.
 
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ WOODSTOCK

To Φεστιβάλ Woodstock ήταν ένα τετραήμερο ροκ μουσικό φεστιβάλ. Ξεκίνησε στις 15 και τελείωσε στις 18 Αυγούστου του 1969. Έλαβε χώρα σε φάρμα στο Μπέθελ της Νέας Υόρκης. Με τη λήξη του σχηματίστηκε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα που είχε ποτέ συμβεί στις ΗΠΑ. Οι σημαντικότεροι συμμετέχοντες ήταν ο Κάρλο Σαντάνα, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζόαν Μπαέζ, ο Τζο Κόκερ, οι Who, οι JeffersonAirplain, οι GratefulDead, οι Band, οι Crosby, Still, Nash & Young, ο Ρίτσι Χέιβενς, ο Πωλ Μπάττερφιλντ, και ο Κάντρυ Τζο Μακ Ντόναλντ.
Οι ιδέες που προέβαλλε το Φεστιβάλ Woodstock ήταν υπέρ της ειρήνης, της αγάπης, της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών, του ελεύθερου έρωτα, κατά του πολέμου (κυρίως αυτού του Βιετνάμ) και του ρατσισμού. Το Φεστιβάλ του Woodstock αποδείχτηκε η αρχή του τέλους του κινήματος των Hippies.
Καταλήγοντας παρουσιάζουμε τις μουσικές επιλογές ενός πολύ καλλιεργημένου ανθρώπου, ο οποίος έζησε τα 60’s…
YΓ: Έχουμε κάνει βουτιά στα θρυλικά 60’s  και έχουμε «λιώσει» την κασέτα με τα συγκεκριμένα τραγούδια… Δεν υπάρχουν πλέον κασέτες; Είπαμε ονειρευόμαστε τα 60’s…
 



Joe Cocker: With A Little Help Of My Friends
Jimi Hendrix: All Along the Watchtower
Janis Joplin: Summertime


Οι τρεις καλύτερες διασκευές

The Kingsmen: Louie Louie
The Beach Boys: Good Vibrations
Ronettes: Be my baby


Τρεις μικρές ενορχηστρωτικές επαναστάσεις

I wanna hold your hand
Hey Jude
Let it be 


Η αρχή, η αρχή του τέλους, το τέλος

Rolling Stones: Satisfaction
The Who: My Generation
Bob Dylan: The Times They Are A Changin'


Η νεολαία διεκδικεί

Sam Cooke: A Change Is Gonna Come
Aretha Franklin: Respect
James Brown: This is a mans world


Η κοινωνική αφύπνιση και φεμινισμός…

The Kinks: You really got me
Rolling stones: Sympathy for the devil
Cream: Sunshine of your Love


Η Βρετανική εισβολή

The Animals: The House of the Rising Sun
Procol Harum: A Whiter Shade Of Pale
The Byrds: Turn! Turn! Turn!


Το ροκ συνδιαλέγεται με το gospel και την κλασική μουσική…

Jimi Hendrix: Purple Haze
Jefferson Airplane: White Rabbit
The Doors: Light My Fire


Σεξ και ουσίες

Scott McKenzie: San Francisco
Buffalo Springfield: For what it's worth
Steppenwolf: Born to be wild


Βιετνάμ και hippies…

Otis Redding: Sitting on the dock of the bay
James Brown: Papa's got a brand new bag
Marvin Gaye: Lets get it on


Τρία διαμάντια της soul

The Mamas & the Papas: California Dreamin'
Simon & Garfunkel: The Sound of Silence
Peter, Paul and Mary: 500 Miles


Συλλογικότητα μέσω των φωνητικών

The Trogges: Wild Thing
Neil Young: Helpless
Van Morrison: Brown Eyed Girl
Απλά μας αρέσουν



Επιλογές Α.Ο.
Επιμέλεια Α.Β.

http://www.rocktime.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις