ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΣ
Τους τρομερούς κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή παγκόσμια κατρακύλα στον προστατευτισμό και τους εμπορικούς πολέμους, αυτό που ο Μαρξ πρόβλεψε ότι θα γίνει όταν «η σύγχρονη αστική κοινωνία… δεν καταφέρνει πια να κυριαρχήσει πάνω» στα τεράστια μέσα παραγωγής που δημιούργησε, αντιλαμβάνονται αστικά επιτελεία και αστοί οικονομολόγοι. Η λίστα είναι τεράστια και πάει πίσω όσο η πρώτη προστατευτική κίνηση Τράμπ.
Με τίτλο «Οι κίνδυνοι του προστατευτισμού» η Kristina Hooper, Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Αγοράς, δημοσίευσε κείμενο στις 5 Μαρτίου του 2018, στο οποίο ανάφερε: «Πρώτα και κύρια, ο προστατευτισμός μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό που πλήττει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών…»
Ο Stephen Poloz, Διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, ανάφερε σε ομιλία του τον Μάρτιο του 2017, ότι «Ο προστατευτισμός δεν προωθεί την ανάπτυξη, και τα Κόστη του είναι μεγάλα (steep)».
«Η Μεγάλη Κρίση της δεκαετίας του 1930 σημαδεύτηκε από δριμύ ξέσπασμα πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού…»
«Αυτοί οι εμπορικοί περιορισμοί συνέβαλαν σε απότομο περιορισμό του παγκόσμιου εμπορίου…»
Στους Financial Times γράφτηκε: «Ηγέτες αμερικάνικων επιχειρήσεων προειδοποιούν για τους κινδύνους του προστατευτισμού».
Ο Jamie Dimon, Γενικός Διευθυντής της JP Morgan Chase και Πρόεδρος του Business Roundtable (ΒΡΤ), δήλωσε: «Προστατευτικά μέτρα στο εμπόριο θα προκαλέσουν περισσότερο κακό…»
Ανάλογα και ο Joshua Bolten, Γενικός Διευθυντής του BRT: «Παίρνοντας μέτρα για περιορισμό του Διεθνούς εμπορίου, η διακυβέρνηση Τράμπ ρισκάρει να ξεκάνει την οικονομική πρόοδο…»
Η BRT δεν είναι μια τυχαία επιχειρηματική ομάδα. Οι επιχειρήσεις /μέλη της «εργοδοτούν περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους κι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 7 τρις δολάρια σε χρονιαία εισοδήματα που ισοδυναμούν σχεδόν με το 30% της χρηματιστηριακής αξίας των ΗΠΑ».
Ο The Guardian δημοσίευσε στις 3 Μαΐου του 2018 επιστολή προς τον Τραμπ, στην οποία «περισσότεροι από 1000 οικονομολόγοι προειδοποιούν… ότι οι αντιλήψεις του για το εμπόριο απηχούν τα λάθη της δεκαετίας του 1930»
«Ο οικονομικός προστατευτισμός του Προέδρου επιστρέφει στα σφάλματα που προκάλεσαν την Μεγάλη Κρίση, λένε ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων και 14 που βραβεύτηκαν με το Βραβείο Νόμπελ…»
«Οικονομικός προστατευτισμός και σκληρή ρητορική πάνω στο εμπόριο απειλεί να επαναλάβει τα λάθη… που βύθισαν τον κόσμο στην Μεγάλη Κρίση».
Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι μια ακραία παράλογη και αδιέξοδη πολιτική. Ότι προσθέτουν τα προς όφελος σου μέτρα, αφαιρούν τα μέτρα των άλλων εναντίων σου. Και οι διεθνείς σχέσεις αποκτούν εκρηκτικό χαρακτήρα πολύ γρήγορα. Παρόλα αυτά, αυτή η πολιτική θα υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους πολιτικούς χώρους, σαν αποτέλεσμα του ακραία υστερικού κλίματος που θα δημιουργεί η αποτυχία αντιμετώπισης της κρίσης.
Και δεν είναι μόνο με εμπορικά μέτρα που μπορούν να αντιδράσουν όσοι πλήττονται σήμερα από τις πολιτικές Τράμπ.
«Οι χώρες μπορούν να αντιδράσουν με άλλους τρόπους επίσης, με δεδομένο πόσο αλληλένδετοι είμαστε…»
«Ένα πανίσχυρο εργαλείο αντίδρασης –που φαίνεται να υποτιμάται– είναι ότι μπορούν να επιλέξουν να κάνουν περικοπές στις αγορές ομολόγων της Ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, ή, ακόμα χειρότερα, να πουλήσουν κάποια από αυτά που κρατούν…» (Stephen Poloz)
Μόνο που η αγορά αυτών των ομολόγων των ΗΠΑ από άλλες χώρες είναι ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα τεράστια ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο που οι ΗΠΑ διατηρούν από τη δεκαετία του 1970.
Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και φοβερά εκρηκτική. Δεν υπάρχει εθνική πολιτική που να μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η παγκόσμια αγορά είναι από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού. Η κρίση του καπιταλισμού όμως θα σπρώχνει προς την καταστροφή της μέσα από τους εμπορικούς πολέμους. Το ζήτημα είναι να την κρατήσουμε, μέσα από την άρση των οικονομικών ανταγωνισμών των κρατών που ο καπιταλισμός επιβάλλει. Και να κάνουμε το τεράστιο άλμα προς τα μπρος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου