"γιατί χτυπάς παιδάκια .
Ο Κ. Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, αναλύει πώς το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει να διατηρήσει ζωντανό το μύθο του
Επίθεση με συμβολισμό χαρακτηρίζει το τρομοκρατικό χτύπημα σε συναυλιακό χώρο στο Μάνστεστερ που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους με τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 60, ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.«Δυστυχώς η Ευρώπη είναι πολύ εκτεθειμένη αυτή τη στιγμή απέναντι στον κίνδυνο τρομοκρατίας. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που επίσης είναι δεδομένο είναι ότι μπορούν να δρουν οι τρομοκράτες χωρίς να υπάρχει ένα μεγάλο ενιαίο συντονιστικό κέντρο, αλλά μπορούν να δρουν είτε ως μοναχικοί λύκοι είτε στο πλαίσιο ενός μικρού συντονιστικού κέντρου το οποίο όμως δεν μπορούν οι αρχές να ελέγξουν και να αποτρέψουν» .
Και συνεχίζει: «Το τρίτο στοιχείο είναι ότι γίνεται στη Βρετανία, σε βρετανικό έδαφος σε συναυλία Αμερικανίδας τραγουδίστριας οπότε αυτό έχει έναν ισχυρό συμβολισμό.
Ο θάνατος νέων ανθρώπων κάνει ακόμα ισχυρότερο τον αντίκτυπο αυτής της επίθεσης. Δυστυχώς ο ηλικιακός πήχης κατεβαίνει σε σχέση με το Μπατακλάν που είχαμε νέους ανθρώπους αλλά ενήλικες. Αυτή τη φορά είχαμε αρκετά θύματα που από ό,τι φαίνεται ήταν παιδιά, έφηβοι αλλά και παιδιά μικρής ηλικίας, το οποίο είναι ανησυχητικό αλλά και εξοργιστικό ταυτόχρονα».
Ο κ. Φίλης εκτιμά ότι όσο συντρίβεται εδαφικά το Ισλαμικό Κράτος τόσο θα κάνει επιθέσεις για να διατηρεί ζωντανό τον μύθο του.
«Όσο το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί στο Ιράκ και τη Συρία κλπ. εδαφικά εννοώ και συντρίβεται, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε μία προσπάθεια να γίνονται επιθέσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη για να διατηρηθεί ζωντανός ο μύθος του. Επιθέσεις που υπενθυμίζουν στους υποστηρικτές του ή σε αυτούς που θα ήθελε να στρατολογήσει το Ισλαμικό Κράτος ότι παραμένει ζωντανό και ότι είναι ακόμα ικανό να διεξάγει τέτοιου είδους επιθέσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο «προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο επιλέγονται εύκολοι, μαλακοί και απροστάτευτοι στόχοι και δυστυχώς τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι ή οποιοσδήποτε από εμάς είναι πολύ πιο απροστάτευτος από ένα ηγέτη. Κανείς μπορεί να πει "γιατί χτυπάς παιδάκια 8χρονα και δεν σκοτώνεις την Τερέζα Μέι ή κάποιον άλλο", η απάντηση είναι ότι "το 8χρονο μπορεί να το σκοτώσει εύκολα, την Τερέζα Μέι δεν μπορεί λόγω των μέτρων ασφαλείας". Άρα όπου υπάρχει κενό ασφαλείας αυτοί θέλουν να το εκμεταλλεύονται και να έχουν τις πιο μαζικές απώλειες. Επιπλέον είναι μετά το Μπατακλάν και το κλαμπ "Ρέινα" στην Κωνσταντινούπολη ένα χτύπημα στο δυτικό τρόπο ζωής, στο δυτικό πολιτισμό άρα είναι ένα χτύπημα το οποίο στοχεύει στην καθημερινότητά μας, στο να αλλάξει την έννοια της καθημερινότητας και την έννοια της ασφάλειας κι ένα χτύπημα που θέλει να δείξει ότι αυτός ο τρόπος ζωής δεν είναι αποδεκτός από τους "ιδεολόγους" του Ισλαμικού Κράτους».
http://www.newsbeast.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου