ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για κινητο τηλεφωνο εξελιξη
Η χρήση κινητού τηλεφώνου πριν πάτε στο κρεβάτι για ύπνο τη νύχτα, πιθανόν να είναι αιτία πρόκλησης αϋπνίας, πονοκέφαλου, σύγχυσης και στρες. Παράλληλα ίσως μειώνει τη διάρκεια της φάσης βαθέως ύπνου κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα αναζωογονείται και ανακάμπτει.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι συνέπεια της επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στις εγκεφαλικές λειτουργικές μονάδες που ενεργοποιούν και συντονίζουν το σύστημα που ελέγχει το στρες.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση των συμπτωμάτων είναι, ότι η ενέργεια της ραδιοσυχνότητας που χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία, μπορεί να αλλοιώνει την παραγωγή της μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι ορμόνη του εγκεφάλου που έχει βασικό ρόλο στην ρύθμιση του 24ωρου ρυθμού του ανθρώπινου οργανισμού.
Εάν θέλετε να μιλήσετε με κάποιον στο τηλέφωνο το βράδυ, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τη σταθερή γραμμή τηλεφώνου. Έτσι αποφεύγετε να υποβάλετε τον εγκέφαλο σας στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πιθανό να επηρεάζει τον ύπνο σας, την ξεκούραση και αναζωογόνηση του σώματος σας.

Τα πιο πάνω ευρήματα, συμπεράσματα και εισηγήσεις, προέρχονται από ερευνητές του γνωστού ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας και του πανεπιστημίου Wayne των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σε 35 άνδρες και 36 γυναίκες ηλικίας από 18 έως 45 χρονών με στόχο να εξετάσουν τις επιδράσεις της ασύρματης τηλεπικοινωνίας στον ύπνο. Μερικοί από τους εθελοντές υποβάλλονταν πριν από τον ύπνο, σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ισοδύναμη με αυτή που λαμβάνουν οι χρήστες κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Οι υπόλοιποι υποβάλλονταν σε εικονική ακτινοβολία δηλαδή ενώ φαινόταν, ότι τους χορηγούσαν ακτινοβολία, στην πράξη δεν τους έκαναν τίποτα. Κανένας από τις δύο ομάδες εθελοντών δεν γνώριζε ποια μορφή ακτινοβολίας, πραγματική ή εικονική, λάμβανε.
Οι ερευνητές στη συνέχεια κατέγραφαν τα συμπτώματα και μελετούσαν τις φάσεις του ύπνου των εθελοντών. Επειδή οι ίδιοι οι εθελοντές δεν γνώριζαν ποια μορφή ακτινοβολίας λάμβαναν, δεν μπορούσαν υποκειμενικά να επηρεάζουν τα ευρήματα των επιστημόνων.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η παρατεταμένη έκθεση διάρκειας 3 ωρών στη ραδιοσυχνότητα των 884 MHz, δηλαδή αυτήν που χρησιμοποιείται στην ασύρματη τηλεπικοινωνία GSM, προκαλούσε σε 22 γυναίκες και 16 άνδρες, συμπτώματα και αλλαγές του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατά τον ύπνο τους.
Τα συμπεράσματα και οι πληροφορίες, που μας προσφέρουν οι ερευνητές, είναι ενδιαφέροντα. Ωστόσο η κριτική που γίνεται σχετίζεται με τον παρατεταμένο χρόνο υποβολής των εθελοντών (3 ώρες) σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (884 MHz) και στο ότι περιέλαβε μικρό αριθμό ανθρώπων.
Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι άλλες πολύ μεγαλύτερες έρευνες, δεν βρήκαν ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο (UK Mobile Telecommunications and Health Research Program).
Ωστόσο είναι αναγκαίο να βρεθεί γιατί οι εθελοντές, που δεν γνώριζαν ότι υποβάλλονταν σε ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας, παρουσίασαν προβλήματα, τόσο υποκειμενικά (αϋπνία, κεφαλόπονο, σύγχυση) όσο και αντικειμενικά (ευρήματα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος κατά τον ύπνο).
Είναι σίγουρο ότι χρειάζονται ακόμη πολλές εργασίες για να κατανοήσουμε καλύτερα το πλήρες φάσμα των επιδράσεων της ασύρματης τηλεπικοινωνίας στον ανθρώπινο οργανισμό.
Βέβαια αναμένοντας, δεν είναι δύσκολο να αποφεύγουμε να μιλούμε στο κινητό μας τηλέφωνο τη νύχτα πριν πάμε για ύπνο. Επίσης καλύτερα να μη αφήνουμε το κινητό στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι μας.
Ταυτόχρονα, μαζί με τις απλές εύκολες και στοιχειώδεις προφυλάξεις, καλό είναι να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται διαχρονικά για να μάθουμε τις πραγματικές επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στον ανθρώπινο οργανισμό. 


 Η λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου μπορούν να προκαλούνται από το κινητό τηλέφωνο; Η μαζική χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξήσει τις ανησυχίες για πιθανές αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται κατά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και επειδή αυτά χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι, δημιούργησαν φόβους για πιθανή πρόκληση καρκίνων στον εγκέφαλο, λευχαιμίας, όγκων όπως το ακουστικό νεύρωμα, καρκίνων στα μάτια και στις σιαλογόνους αδένες.
Μια μεγάλη αλλά και μακροχρόνια έρευνα που έγινε στη Δανία, προσθέτει ουσιαστικά στις γνώσεις μας για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην πρόκληση καρκίνου και λευχαιμίας. Η ενδιαφέρουσα αυτή εργασία έγινε στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Καρκίνου της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη.
Συμπεριλήφθηκαν 400 χιλιάδες Δανοί χρήστες κινητών τηλεφώνων. Έτυχαν παρακολούθησης για διάγνωση διαφόρων μορφών όγκων, καρκίνων και λευχαιμίας για 21 χρόνια μετά από την έναρξη χρήσης κινητού τηλεφώνου. Η χρονολογία έναρξης χρήσης κινητού από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ήταν μεταξύ 1982 και 1995.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν συσχετιζόταν με αυξημένες πιθανότητες προσβολής από όγκους στον εγκέφαλο, στις σιαλογόνους αδένες και στα μάτια. Επίσης δεν υπήρχε αύξηση κινδύνου για λευχαιμία.

Η σημασία της έρευνας αυτής είναι μεγάλη διότι:
  1. ήταν μακροχρόνια
     
  2. περιέλαβε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα για πολλά χρόνια
     
  3. και πολύ σημαντικό το ότι η συχνότητα χρήσης των κινητών δεν βασίστηκε σε υποκειμενικά κριτήρια από τους χρήστες αλλά σε στοιχεία που είχαν οι εταιρείες παροχής κινητής τηλεφωνίας.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν, τα οποία επιβεβαιώνουν προηγούμενες ανάλογες έρευνες, μειώνουν το βαθμό ανησυχιών όσον αφορά στον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνων λόγω χρήσης των κινητών τηλεφώνων.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι το επίμαχο ζήτημα της ασφάλειας και των κινδύνων χρήσης κινητού τηλεφώνου, δεν έχει τελειώσει. Αναφερόμαστε για παράδειγμα στη χρήση κινητού τηλεφώνου από παιδιά και έφηβους των οποίων το κεφάλι, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα γενικότερα, βρίσκονται σε συνεχή και ευαίσθητη περίοδο ανάπτυξης.
Χρειάζεται λοιπόν εγρήγορση και συνεχής έρευνα.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η επιστημονική έρευνα δεν τεκμηρίωσε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία λόγω κινητών τηλεφώνων και σταθμών βάσης προκαλεί ασθένειες, εντούτοις επιβάλλονται προφυλάξεις:
  1. Αρχικά πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες από τους διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς για τα ασφαλή επίπεδα των ΗΜΠ που πρέπει να υπάρχουν στην κινητή τηλεφωνία
     
  2. Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνο όταν είναι απαραίτητο
     
  3. Ο χρόνος χρήσης των κινητών τηλεφώνων πρέπει να είναι όσο το δυνατό συντομότερος τόσο από ενήλικες όσο και από παιδιά
     
  4. Η χρήση ειδικών ακουστικών τύπου hands free μειώνει πολύ τα ΗΜΠ στα οποία υποβάλλεται ο εγκέφαλος μας κατά τη χρήση του κινητού
     
  5. Επίσης στο αυτοκίνητο είναι προτιμότερο να μη μιλούμε στο κινητό. Ακόμη και εάν υπάρχει hands free, είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να μιλούμε διότι έστω και με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, ο κίνδυνος δυστυχημάτων και απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι μεγαλύτερος
     
  6. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι κατά τη χρήση του κινητού εντός του αυτοκίνητου, η ένταση του ΗΜΠ που δημιουργείται είναι πολύ μεγαλύτερη. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να τοποθετείται στο αυτοκίνητο εξωτερική αντένα.
Είναι γεγονός ότι οι έρευνες μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει ή τεκμηριώσει επικίνδυνες επιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία μας.
Όμως λόγω πιθανών κενών στις γνώσεις μας, είναι προτιμότερο να λαμβάνονται προφυλάξεις και να εφαρμόζονται οι συστάσεις για τα περιβαλλοντικά στάνταρτ που δίνονται από διεθνείς οργανισμούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις