Επαφή με τη φύση λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Ποιος είπε ότι οι αποδράσεις για να είναι ωραίες πρέπει να είναι και μακρινές; Υπάρχουν κάποια μέρη στην Αττική που πολλοί αγνοούν, τα οποία μπορούν να σε βγάλουν από τη ρουτίνα της...
καθημερινότητας και να σου προσφέρουν πανέμορφες εμπειρίες.

Περιοχές που δύσκολα πιστεύεις ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το πολύβουο κέντρο της πόλης. Αν είστε από εκείνους που ψάχνουν συνεχώς αφορμές για αναζωογοννητικές ημερήσιες εξορμήσεις και θέλουν να ξεφεύγουν από τα κλασικά, έχουμε να σας προτείνουμε πέντε λιγότερο γωστά σημεία της Αττικής που αξίζει να ανακαλύψετε. Φορτώστε, λοιπόν, την παρέα την οικογένεια στο αυτοκίνητο και απολαύστε την επαφή με τη φύση λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Λίμνη Μπελέτσι



Από τους μυστικούς και αναπάντεχα πανέμορφους προορισμούς σε απόσταση περίπου 30 λεπτών με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης. Η Λίμνη Μπελέτσι συναντάται στους πρόποδες της Πάρνηθας και προκαλεί έκπληξη σε όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε περίπου το 1972-1975, ενώ γύρω της απλώνεται η Ιπποκράτειος Πολιτεία των Αφιδών. Εκτός από την παρέα σας, συντροφιά θα σας κρατάνε πάπιες, κύκνοι, χελώνες και βατραχάκια που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Μονοπάτια για πεζοπορία αλλά και διαδρομές με το ποδήλατο ενδείκνυνται για όσους θέλουν να είναι δραστήριοι, ενώ υπάρχει και παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους. Για να την προσεγγίσετε βγαίνετε στην έξοδο Αφιδνών, συνεχίζετε μέχρι να περάσετε την κωμόπολη και κατευθύνεστε προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος (κάντε μια στάση για να απολαύσετε την πανομαρική θέα στο λεκανοπέδιο της Αττικής). Από εκεί ταμπέλες θα σας οδηγήσουν στον προορισμό σας.

Το ξέφωτο της Βαρυμπόμπης



Κρυμμένο μυστικό των βορείων προαστίων, ένα ξέφωτο στη Βαρυμπόμπη έχει μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για τους weekenders της πόλης. Για να το προσεγγίσετε βγαίνετε στην έξοδο της Βαρυμπόμπης από την Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, ακολουθείτε ταμπέλες προς Βαρυμπόμπη και συνεχίζετε όλο ευθεία. Αφού περάσετε τον ναό του Αγίου Μερκουρίου και δύο μεγάλα τουριστικά κέντρα αναψυχής στο αριστερό σας χέρι θα βρείτε ένα ξέφωτο. Παρκάρετε, πάρτε τα εφόδια σας και πιάστε την καλύτερη θέση τόσο σε κάποιο από τα κιόσκια (ένα μόνο σκεπαστό και δύο τραπέζια με παγκάκια) όσο και κάτω από τα πανήψυλα δέντρα για να απολαύσετε τη φύση στο μεγαλείο της. Αν το επισκεφτείτε εντελώς απροετοίμαστοι δεν θα έχετε πρόβλημα, καθώς εδώ λειτουργεί και καντίνα.

Καταρράκτης Πεντέλης


Δεν είναι εύκολο να βρεις ένα τόσο όμορφο τοπίο σε απόσταση 30-40 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας. Ο καταρράκτης της Πεντέλης -ή αλλιώς καταρράκτης Βαλανάρη- δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο και αποτελεί ένα μικρό μυστικό της περιοχής. Πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να κάνετε πικνίκ -όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει- και να απολαύσετε τη φύση. Ο μικρός αυτός καταρράκτης, ύψους περίπου 5-6 μέτρων, αλλάζει μορφή ανάλογα με τις βροχές. Όταν τα νερά λιγοστεύουν δημιουργούνται δύο δίδυμοι καταρράκτες, ενώ όταν βρέχει πολύ, το ρέμα μετατρέπεται σε δυνατό χείμαρρο. Βρίσκεται στην περιοχή του Ντράφι, νότια της Πεντέλης, λίγα μέτρα κάτω από την Λεωφόρο Αχαιών. Στη μέση περίπου της μεγάλης ευθείας της λεωφόρου ξεκινάει ένας μικρός κατηφορικός χωματόδρομος που μετά από 100 μέτρα καταλήγει στον καταρράκτη.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους



Εσείς γνωρίζατε ότι στο Χαιδάρι βρίσκεται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου; Ο λόγος για τον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους, που οφείλει την ύπαρξή του στο όραμα και στο κληροδότημα του Αλέξανδρου Διομήδη, ο οποίος διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός βοτανικού κήπου. Με εντυπωσιακή βλάστηση από φυτά και δέντρα, που σπάνια συναντά κανείς στην Ελλάδα, αποτελεί πόλο έλξης για ξένους επιστήμονες και προσφέρεται για "μεθυστικές" βόλτες κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Ευκάλυπτοι από την Ωκεανία, αγριοκαστανιές από τη Μεσόγειο, αφρικανικοί μελίανθοι, εντυπωσιακά αναρριχητικά φυτά και «ιστορικά» φυτά (ένα τμήμα που δε συναντάται σε κανένα άλλο βοτανικό κήπο στον κόσμο) συνυπάρχουν σε μια έκταση 2.000 μοσχοβολιστών στρέμματων. Πρόκειται για μια μοναδική όαση με διαμορφωμένους κήπους, παγκάκια, τεχνητές λιμνούλες, cafe, κούνιες και φυσικό περιβάλλον ιδανικό για περπάτημα και πικ νικ. Η κεντρική είσοδος βρίσκεται στο 403 της Ιεράς Οδού, η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 14.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 15.00.

Το Χάος στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου



Λίγοι γνωρίζουν ότι το highlight του Εθνικού Δρυμού Σουνίου είναι το ..."Χάος". Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βάραθρο σχεδόν κυκλικού σχήματος, βάθους 55 μ. και διαμέτρου 120 μ., το οποίο πιθανότατα σχηματίστηκε λόγω της κατάρρευσης της οροφής σπηλαίου. Ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό και αρχαιολογικό μουσείο και μπορεί κανείς να τον εξερευνήσει ακολουθώντας πολλές δυνατές εναλλακτικές διαδρομές. Μπορείτε να οδηγήσετε ή και να περπατήσετε, να δείτε στοές μεταλλείων του περασμένου αιώνα, αλλά και να στρωθείτε –καιρού επιτρέποντος– για πικνίκ στον πευκώνα, όπου υπάρχει χώρος αναψυχής με πηγή και τραπέζια. Για να βρεθείτε στο Χάος, θα ακολουθήσετε από το Λαύριο τις πινακίδες για το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος και στη συνέχεια εκείνες προς "Χάος" και "Αγία Τριάδα".


Πηγή


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις