Οι επιπτώσεις από την καθιστική ζωή


Πως μας βλάπτει η καθιστική ζωή

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η καθιστική ζωή και εργασία δεν κάνουν καλό στην υγεία μας, αλλά απεναντίας την βλάπτουν σημαντικά. Αυτό δείχνουν όλες οι σχετικές επιστημονικές έρευνες, αν και όσοι κάνουν τέτοιου είδους ζωή ή δουλειά, το καταλαβαίνουν λίγο-πολύ και από μόνοι τους.
Ποιες είναι όμως ακριβώς οι επιπτώσεις από την καθιστική ζωή; Δηλαδή με πιο απλά λόγια, πως βλάπτει την υγεία μας το γεγονός ότι πολλοί από εμάς είμαστε πολλές ώρες καθημερινά πραγματικά κολλημένοι σε μια καρέκλα; Ας δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.

Γιατί ο καθιστικός τρόπος ζωής βλάπτει την υγεία μας 

Τα προβλήματα από την καθιστική στάση είναι πολλά και διάφορα και μάλιστα ξεκινούν αμέσως μόλις καθίσουμε!

Πιο συγκεκριμένα, με το που θα καθίσουμε σε μια καρέκλα ή πολυθρόνα, απενεργοποιούνται άμεσα οι μύες των ποδιών μας. Επίσης, η κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό μας μειώνεται δραματικά.

η καθιστή στάση βλάπτει
Μετά από μερικές μόνο ώρες σε καθιστή στάση σώματος, σταματάει εντελώς η κυκλοφορία του αίματος μας με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει στις φλέβες μας. Αυτό συμβαίνει λίγο-πολύ σε όλο το σώμα και κατά κύριο λόγο στα πόδια, στη μέση και στην περιοχή του αυχένα.
Επίσης, ο καθιστικός τρόπος ζωής και οι καθιστικές εργασίες επιβραδύνουν σημαντικά τον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να καίμε ολοένα και λιγότερες θερμίδες μέρα με τη μέρα.
Επιπλέον, η στάση αυτή ευθύνεται και για πολλά μυοσκελετικά προβλήματα ή για να το πούμε πιο απλά για πόνους στον αυχένα, την πλάτη, τη μέση και τα πόδια.

Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Μετά από λίγους μόνο μήνες οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται καθιστοί και χωρίς να γυμνάζονται καθόλου εμφανίζουν μια σειρά από προβλήματα υγείας, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο σοβαρά.
Για παράδειγμα εμφανίζονται προβλήματα όπως ατροφία μυών, προβλήματα βάρους, κιρσοί, καρδιαγγειακά προβλήματα, δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος κλπ. Επίσης, σύμφωνα με κάποιες επιστημονικέ έρευνες, η συνεχής καθιστική ζωή μπορεί να μειώσει ακόμη και τη διάρκεια της ίδιας μας της ζωής!

μην κάθεστε συνέχεια σε μια καρέκλα
Για αυτόν τον λόγο, είναι θα λέγαμε απαραίτητο να υιοθετούμε όσο μπορούμε ένα υγιεινό και πιο "ενεργητικό" τρόπο ζωής. Με απλά λόγια, να προσπαθήσουμε να βάλουμε την κίνηση στη ζωή μας μέ όποιον τρόπο μπορούμε και μας είναι πιο εύκολο.
Για παράδειγμα αν πρέπει να καθόμαστε για 8 ώρες στη δουλειά, καλό είναι αν μπορούμε να κάνουμε συχνά διαλείμματα για να ξεμουδιάζουμε, να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητο (πχ να πηγαίνουμε στη δουλειά με τα πόδια ή το ποδήλατο), να γυμναζόμαστε έστω και λίγο καθημερινά κλπ.
Έτσι, θα διατηρούμαστε όσο τον δυνατόν πιο υγιείς!


 http://coolweb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις