«Περπατάτε, κάνει καλό»

Γιατί το περπάτημα είναι «φάρμακο» που σώζει ζωές

«Περπατάτε, κάνει καλό», λένε οι καρδιολόγοι, κάτι που το αποδεικνύουν πολλές κλινικές μελέτες οι οποίες επισημαίνουν ότι όσοι έχουν έστω και μέτρια φυσική κατάσταση εμφανίζουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καρδιά προκειμένου να παραμείνει υγιής χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες. Το περπάτημα βοηθά σε αυτήν την κατεύθυνση με δύο τρόπους:
  • Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, η λεγόμενη «καλή χοληστερίνη»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής χοληστερίνης» (LDL χοληστερόλη). Η LDL χοληστερόλη ευθύνεται για την αρτηριοσκλήρυνση, δηλαδή τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που τους προκαλούν στένωση, και οδηγεί στη στεφανιαία νόσο.
  • Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η μείωση φθάνει τα 3,8 mmHg σε ό,τι αφορά τη συστολική πίεση (είναι ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση), και τα 2,8 mmHg σε ό,τι αφορά τη διαστολική πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση). Οι μειώσεις έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 30-40% ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατά 63% ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παράλληλα, μειώνει περισσότερο από το μισό (έως και 58%) τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη σε προδιαβητικούς ασθενείς.
Επιπλέον το περπάτημα βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς καταστέλλει κατά 50% τη δράση 12 γονιδίων που τείνουν να μας οδηγούν σε παχυσαρκία, προλαμβάνει ή και θεραπεύει την κατάθλιψη, μειώνει τη γεροντική άνοια και φέρνει ευεξία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. 
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, παγκοσμίως, παρόλο που η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό, όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο», τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας, Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ).

Πηγή:
pontos-news.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις